Poniżej makaron ze szpinakiem i niewielką ilością łososia.
makaron ze szpinakiem |
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (można użyć świeżego, ja po prostu w domu miałam mrożony)
- 100 gram łososia wędzonego
- 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego (można użyć śmietanki bądź serka mascarpone)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju, oliwy - ja użyłam łyżki oleju rzepakowego
- makaron - ja użyłam pełnoziarnistego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek
- parmezan
Z zamrażalnika wyjmujemy szpinak i zaczynamy od nastawienia wody na makaron, w czasie gdy się gotuje kroimy w plasterki czosnek i wrzucamy na patelnię z łyżką oleju rzepakowego. Podsmażamy. Dodajemy szpinak, mieszamy - żeby szybciej się rozmroził. Wrzucamy makaron na posoloną gotującą się wodę. Do naszego szpinaku z czosnkiem dodajemy drobno pokrojonego łososia i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz w miarę potrzeby czosnkiem granulowanym - ja użyłam kolorowego. Ugotowany makaron dokładamy do naszego szpinaku, mieszamy dokładnie. Wyłączamy gaz i dodajemy jogurt naturalny. Mieszamy jeszcze raz.
makaron ze szpinakiem jeszcze na patelni |
I wykładamy na talerze. Na wierzch możemy posypać parmezanem. Najbardziej wyczuwalny smak to czosnek i szpinak. Łosoś delikatnie podkręca smak. Pyszne!
Smacznego!
Uwielbiam szpinak! Z makaronem smakuje cudnie, zwłaszcza w towarzystwie czosnku, kurczaka (bo wędzonych rzeczy raczej nie lubię) i śmietany. :)
OdpowiedzUsuńZ kurczakiem też próbowałam, masz rację :)
Usuń