Nie lubię zwykłych, tradycyjnych mielonych. Być może to trauma z dzieciństwa albo fanaberia. Tak czy siak zwykłych mielonych nie lubię i nie jadam. Lubię za to mielone a'la ja. Pieczone w piekarniku, z otrębami zamiast bułki. Często z innymi dziwnymi składnikami. Poniżej przepis na jedną z moich wersji kotleta - jest ich wiele, bo praktycznie za każdym razem wychodzi inaczej. Głównie ze względu na składniki, bądź ich brak :)
składniki na kotleta:
- dobrej jakości mięso mielone (ja użyłam wołowego)
- przyprawy do smaku
- jajko
- otręby
przygotowanie kotleta:
- mięso mielone wymieszać z przyprawami, jajkiem, otrębami
- formować kotlety, dość płaskie
- kotlety układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika
- piec około 15-20 minut
podawanie:
- tym razem w bułce, z serem żółtym, ogórkiem kiszonym, sałatą i majonezem
- bułkę można przypiec w piekarniku
domowy hamburger |
A sam kotlet może być również składnikiem obiadu. Jest dietetyczny, pieczony, a nie smażony! Możecie zrobić z mięsem z indyka. I podać np. z kaszą jaglaną i surówką.
Smacznego!
Mniam, pyszności zjadłabym chętnie takiego hamburgera :P
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na wielkanocną babkę ;) http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
Cieszę się, że narobiłam smaka :)
UsuńZ ciastami u mnie słabo, ale zaglądam, może się skuszę i się uda :)
Uwielbiam takie kanapki a'la hamburger :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuń