niedziela, 6 kwietnia 2014

jajko faszerowane łososiem, cebulą i pieczarkami - propozycja na zbliżającą się Wielkanoc

Poniżej przepis na faszerowane jajko. Przepis można wykorzystać na przykład przygotowując kolację, bądź na zbliżającą się Wielkanoc.


faszerowana skorupka jajka
Składniki na 12 połówek:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • łosoś wędzony - opakowanie 100g
  • 2 szalotki
  • 4 pieczarki
  • pietruszka, sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • masło i oliwa do smażenia
Przygotowanie:
  • jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu kroimy je na pół (w skorupkach) mocnym, zdecydowanym ruchem, by nie połamać skorupek
  • wyjmujemy jajka ze skorupek - do nadzienia będziemy potrzebować około 4 połówek, resztę można wykorzystać np. do sałatki jarzynowej
  • na patelni podduszamy: bardzo drobno pokrojone szalotki, pieczarki i łososia, dodajemy również drobno pokrojone jajko, mieszamy i przyprawiamy do smaku
  • wypełniamy nasze połówki jajek - bardzo dokładnie, ale też delikatnie ugniatamy, żeby skorupki się nie połamały
  • posypujemy wierzch bułką tartą - nieco przyklepujemy, żeby przywarła do składników
 
faszerowane jajka przed smażeniem

  • na patelni rozgrzewamy nieco masła wraz z oliwą
  • układamy nasze jajka i smażymy dosłownie minutę, dwie na złoty kolor - jak na zdjęciu na samej górze

Jeśli ktoś nie przepada za łososiem, można użyć np. szynki - reszta składników bez zmian, robiłam też takie i wychodzą równie pyszne.

Polecam zarówno na zbliżające się Święta, jak i tak po prostu np. na kolację.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz