faszerowana skorupka jajka |
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- łosoś wędzony - opakowanie 100g
- 2 szalotki
- 4 pieczarki
- pietruszka, sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- masło i oliwa do smażenia
- jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu kroimy je na pół (w skorupkach) mocnym, zdecydowanym ruchem, by nie połamać skorupek
- wyjmujemy jajka ze skorupek - do nadzienia będziemy potrzebować około 4 połówek, resztę można wykorzystać np. do sałatki jarzynowej
- na patelni podduszamy: bardzo drobno pokrojone szalotki, pieczarki i łososia, dodajemy również drobno pokrojone jajko, mieszamy i przyprawiamy do smaku
- wypełniamy nasze połówki jajek - bardzo dokładnie, ale też delikatnie ugniatamy, żeby skorupki się nie połamały
- posypujemy wierzch bułką tartą - nieco przyklepujemy, żeby przywarła do składników
faszerowane jajka przed smażeniem |
- na patelni rozgrzewamy nieco masła wraz z oliwą
- układamy nasze jajka i smażymy dosłownie minutę, dwie na złoty kolor - jak na zdjęciu na samej górze
Jeśli ktoś nie przepada za łososiem, można użyć np. szynki - reszta składników bez zmian, robiłam też takie i wychodzą równie pyszne.
Polecam zarówno na zbliżające się Święta, jak i tak po prostu np. na kolację.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz