kapusta kiszona na zdrowie
kapuśniak dietetyczny |
Składniki na dietetyczny kapuśniak:
- kapusta kiszona
- marchewka (można użyć wszystkich składników powszechnej włoszczyzny)
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kminek, majeranek
- sól - jeśli potrzeba
- zaczynamy od pokrojenia w piórka cebuli, którą wrzucamy do garnka z kroplą oliwy, dusimy i po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, mieszamy
- wyciskamy sok z kapusty - który można spokojnie wypić (niektórzy płuczą kapustę przed gotowaniem, bądź w trakcie gotowania zmieniają wodę, ja nie - ponieważ w kapuśniaku właśnie najbardziej lubię kwaśny smak) i dokładamy kapustę do garnka
- podlewamy wodą, tak by przykryć całość (zamiast wody, można oczywiście dodać bulionu, bądź kostki) i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy
- zostawiamy na niewielkim ogniu pod przykryciem
- gotujemy do czasu, aż marchewka i kapusta będą w miarę miękkie, nie lubię rozgotowanych, muszę czuć jak gryzę - jeśli rozumiecie co mam na myśli
- przyprawiamy kminkiem oraz solą - jeśli jest taka potrzeba, moja kapusta była wystarczająco słona i nie musiałam dosalać
- podajemy :)
kapuśniak w garnku |
Smacznego!
Ja dość często serwuję swoim domownikom taką zdrową zupe, szczególnie zimą.
OdpowiedzUsuńTy przesmażasz cebulę i marchew, ja jeszcze pietruszkę i samą kapustę, dopiero dokładam do zupy. spróbuj- tez pycha, pozdrawiam !
O widzisz - dziękuję, następnym razem zrobię jak piszesz :)
Usuń