Dzisiaj kilka szybkich przepisów na dania, które każdy z Was robił przynajmniej raz w życiu i rozwodzenie się w długim opisywaniu "jak to się robi" mija się z celem. Pokazuję je jednak, ponieważ tym sposobem, chciałabym podzielić się z Wami, moimi pomysłami na te codzienne proste dania.
Domowy BULION warzywny przygotowuje raz na jakiś czas każdy z nas. Dzisiaj mój przepis. Bulion warzywny gotuję w garnku pierwotnie przeznaczonym do gotowania makaronu, ale jako, że nie przepadam za gotowanymi warzywami, garnek spisuje się doskonale, ponieważ wystarczy wyjąć wkład z dziurkami i czysty bulion zostaje w garnku.
Składniki: to powszechnie znana włoszczyzna wraz z natką pietruszki i selera. Dodaję kilka listków laurowych, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu i szczyptę soli. Całość gotuję 2-3 godziny na bardzo małym ogniu.
Po ugotowaniu bulion przelewam do pojemników, po wystudzeniu wstawiam do zamrażalki i mam gotowy, domowy bulion, który później wykorzystuję do sosów, zup-kremów, czy gotowania w nim np. pulpetów z mięsa mielonego. Oczywiście tak przygotowany bulion jest idealną bazą do zrobienia od razu np. pomidorówki! :)
Pieczony kurczak - zna każdy i umie każdy. Dlaczego? Bo nie ma w tym żadnej filozofii. Kupujemy kurczaka, myjemy, przyprawiamy wg własnego pomysłu i wstawiamy do piekarnika. Kurczaka możemy upiec w całości, bądź podzielić na części i każdą z nich potraktować indywidualnie.
Nie zdradzę Wam składników na marynatę, ponieważ za każdym razem robię inną. Ważne, by kurczak miał czas nią przejść. U mnie zazwyczaj wygląda to tak, że wieczorem marynuję kurczaka, wkładam do lodówki i następnego dnia po południu/ wieczorem piekę kurczaka w piekarniku. Czasami w rękawie do pieczenia, czasami w naczyniu.
Zupa-krem z cukinii. Tak naprawdę każdą niemal zupę - krem robię w identyczny sposób. W tym wypadku było tak: cukinię i cebulę pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam do garnka z grubym dnem polanego kroplami oliwy, poddusiłam, zalałam bulionem, podgotowałam, przyprawiłam i potraktowałam blenderem. Ot i cała metoda :)
Mam nadzieję, że spodobały Wam się moje szybkie przepisy.
Jak Wy przygotowujecie powyższe dania? Macie swoje super sposoby, rady dla innych?
Smacznego!
Blog o gotowaniu, smakowaniu, jedzeniu! Proste, przystępne przepisy, łatwe dania i pyszne jedzenie! SMACZNEGO :)
Etykiety
obiad
(83)
dieta
(78)
dietetyczny obiad
(60)
kolacja
(48)
dietetyczna kolacja
(37)
przystawka
(25)
dietetyczne śniadanie
(15)
deser
(14)
śniadanie
(14)
dietetyczny deser
(12)
obiad do pracy
(8)
czwartek, 17 lipca 2014
bulion warzywny, krem z cukinii i pieczony kurczak - trzy mega łatwe przepisy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smaczniutkie ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję za wizytę i komentarz :)
Usuńu mnie nigdy nie używa się kostek z gotowymi bulionami..
OdpowiedzUsuńcieszę się, ze dużo ludzi jednak ich unika :)
u mnie z tym "nigdy" to jednak nie, kiedyś rzeczywiście używałam, "bo łatwiej", "bo wygodniej", bo "czemu nie"
Usuńteraz jednak jestem mądrzejsza i rozsądniejsza, po co kostka, jak można inaczej, zdrowiej :)
miłego dnia!
świetne rady i pomysły na szybkie dania :) muszę koniecznie machnąć sobie jakąś zupę krem ;)
OdpowiedzUsuń