źródło: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88530,7617904,Soczewica_na_zdrowie.html |
Kolorów soczewicy jest kilka, każdy ma swój smak i właściwości. Ja zdecydowałam się na zieloną.
Co do samej potrawy i używania soczewicy, to jako, że to mój pierwszy raz, żeby specjalnie nie kombinować zrobiłam coś, co wydawało się łatwe, szybkie i smaczne...
soczewica otoczona kurczakiem z sosem |
Przygotowałam kurczaka z cebulą, czosnkiem i sosem pomidorowym wraz z soczewicą, wszystko posypane parmezanem.
Składniki (porcja dla 2 głodnych osobników):
- soczewica zielona - 1 szklanka (zalana 2,5 szklankami wody, posolona 1 łyżeczką soli)
- pierś z kurczaka (2 małe filety)
- przecier pomidorowy (gotowy, w kartonie)
- ulubione przyprawy
- cebula (jedna średnia)
- czosnek (2-3 ząbki)
- olej
- parmezan (ja ubóstwiam, nie jest konieczny w tym daniu)
- zaczęłam od gotowania soczewicy (około 30 minut, może chwilę dłużej, ja nie moczyłam jej wcześniej w wodzie)
- podczas gotowania się soczewicy, pokroiłam kurczaka, wrzuciłam na patelnię z niewielką ilością oleju
- gdy chwilę się smażył, dodałam drobno pokrojoną cebulę i czosnek
- następnie dodałam sporo ulubionych przypraw i gdy kurczak i reszta były już gotowe dodałam sos pomidorowy
- przykryłam i się dusiło
- odlałam wodę z soczewicy i ułożyłam danie na talerzu
I jeszcze jeden obrazek:
Polecam poeksperymentować!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz