sobota, 15 marca 2014

zielona zupa: zupa-krem z fasolki szparagowej

Zupa-krem z fasolki szparagowej od czasu do czasu gości na moim stole.

Kiedyś już robiłam bardzo podobną i pokazywałam Wam ją tutaj zupa krem z fasolki

składniki:
- (mrożona) fasolka szparagowa
- cebula
- pestki słonecznika
- kropla oleju
- przyprawy do smaku
opcjonalnie:
- dodatki, np: grzanki, groszek ptysiowy
- jogurt lub śmietana do zabielenia

przygotowanie:
Zaczynamy od posiekania cebuli, którą dusimy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy (mrożoną) fasolkę szparagową (około 2 szklanek na dwie porcje zupy). Mieszamy i dodajemy wodę (2 szklanki). Gotujemy. Jak fasolka będzie miękka traktujemy ją blenderem. Wstawiamy jeszcze na gaz, przyprawiamy i podajemy.
Możemy posypać słonecznikiem, dodać grzanki, czy groszki ptysiowe. Można zabielić jogurtem, bądź śmietaną.
Ja zjadłam w wersji light - czyli jedynie ze słonecznikiem.

Prezentowała się tak:


zupa z fasolki szparagowej
Polecam spróbować.

Smacznego!

Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz