sobota, 8 marca 2014

polędwiczki wieprzowe

Szybki posiłek: obiad albo kolacja, to np. polędwiczki wieprzowe smażone na niewielkiej ilości tłuszczu.

Najpierw kroimy je na 1cm plastry. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą z gorczycą. Na koniec delikatnie obtaczamy w mące, żeby m.in. musztarda się zbyt szybko nie odkleiła.

Smaży się je bardzo szybko, kładziemy na rozgrzany tłuszcz i przewracamy ze strony na stronę, dosłownie kilka minut.


polędwiczki wieprzowe w musztardzie
Polędwiczki można podać z ryżem, ziemniakami czy kaszą albo chlebem oraz surówką czy sałatką.
Ja wybrałam wersję bardzo szybką, po prostu dodałam kilka liści sałaty rzymskiej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz