niedziela, 21 października 2012

kebab

Tym razem kebab - trochę inny niż ten ze standardowej budki.

kebab z sosem
Do kebaba potrzebujecie:
-> dobrej jakości mięso wołowe (0,5kg)
-> 1 małą cebulę
-> 2 łyżki bułki tartej
-> 1 jajko
-> czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
-> patyki szaszłykowe

Do sosu potrzebujecie:
-> czosnek
-> 3 pomidory suszone
-> kilka listków świeżej mięty
-> sól, pieprz czarny
-> majonez; jogurt naturalny

Po kolei: najpierw mieszacie mięso z wymienionymi składnikami, najlepiej rączkami :) Następnie robicie kotleciki, które nabijacie na patyczek do szaszłyków.
Smażycie na rozgrzanym oleju.

W czasie smażenia robicie sos, wyciskacie czosnek (ilość zależna od upodobań) drobno kroicie pomidory, mieszacie z resztą składników. Przyozdabiacie  listkiem świeżej mięty.

Możecie podać z chlebem, lub bez.
Można powiedzieć, że to takie kotlety mielone inaczej, bardzo smaczne.
kebab



Jeśli chodzi o sos, to pasować będzie również taki ze świeżym ogórkiem, czosnkiem i miętą. Ogórek drobno ścieracie, wyciskacie czosnek, dodajecie sól, pieprz i grecki jogurt lub inny gęsty jogurt naturalny. Pychotka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz