poniedziałek, 15 października 2012

salmon and vegetables

Poniżej przedstawiam Wam przepis na zdrowe, kolorowe i smaczne danie bez mięsa.

Pieczony łosoś i pieczone warzywa
łosoś z warzywami


Jest to jedno z moich ulubionych sobotnio-niedzielnych dań. Dlaczego wtedy? Ano dlatego, że mam więcej czasu na przygotowanie i cieszenie się posiłkiem :)

Bardzo lubię pieczonego łososia, a w tej wersji po prostu go ubóstwiam!

Mój sposób na łososia z warzywami, przedstawiam poniżej.

Zaczynamy od warzyw, bo jest z nimi więcej roboty :)
1. Wybierz ulubione warzywa, ja standardowo wybieram: ziemniaki, bataty, marchew, cebulę, czosnek, czasami dodaję cukinię.
2. Warzywa pokrój wg upodobań; ziemniaki, bataty, czosnek i cebulę kroję w coś a'la ćwiartki a marchew w talarki.
3. Moimi ulubionymi przyprawami w tej kombinacji smakowej jest tymianek i rozmaryn (najczęściej świeży), dodaję jeszcze sól, tochę pieprzu i dobrej jakości oliwę.
4. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mocno posypuję wymienionymi przyprawami, polewam oliwą i mieszam!
kolorowe warzywa
5. Naczynie wkładam do piekarnika nagrzanego na około 180 stopni i trzymam w nim około 30 minut, wszystko zależy od tego, czy lubicie miękkie czy trochę twarde, takie "na ząb". W połowie pieczenia, wyjmuję, mieszam, czasami dosypuję przypraw i wstawiam jeszcze raz.


Łosoś:
Ja najbardziej lubię filet bez skóry. Na kwadrat z folii aluminiowej wylewam kroplę oliwy, kładę kawałek łososia, posypuję czosnkiem niedzwiedzim, pieprzem i polewam sosem sojowym. Jak lubicie, możecie dodać plasterek cytryny.
Zawijamy kopertę - i na ostatnie 15 minut pieczenia warzyw, wkładamy łososia do piekarnika :)

Danie jest przepyszne, kolorowe i zdrowe. Zapach jaki roznosi się w domu jest wart grzechu!

Życzę smacznego! I dajcie znać jak Wam wyszło!

2 komentarze:

  1. ale dużo przepisów :) wszystko wygląda pysznie! mam już Twój blog w zakładce "ulubione" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja Twój też - próbuj gotować i mów jak wyszło!

    OdpowiedzUsuń