Pieczony łosoś i pieczone warzywa
łosoś z warzywami |
Jest to jedno z moich ulubionych sobotnio-niedzielnych dań. Dlaczego wtedy? Ano dlatego, że mam więcej czasu na przygotowanie i cieszenie się posiłkiem :)
Bardzo lubię pieczonego łososia, a w tej wersji po prostu go ubóstwiam!
Mój sposób na łososia z warzywami, przedstawiam poniżej.
Zaczynamy od warzyw, bo jest z nimi więcej roboty :)
1. Wybierz ulubione warzywa, ja standardowo wybieram: ziemniaki, bataty, marchew, cebulę, czosnek, czasami dodaję cukinię.
2. Warzywa pokrój wg upodobań; ziemniaki, bataty, czosnek i cebulę kroję w coś a'la ćwiartki a marchew w talarki.
3. Moimi ulubionymi przyprawami w tej kombinacji smakowej jest tymianek i rozmaryn (najczęściej świeży), dodaję jeszcze sól, tochę pieprzu i dobrej jakości oliwę.
4. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mocno posypuję wymienionymi przyprawami, polewam oliwą i mieszam!
kolorowe warzywa |
Łosoś:
Zawijamy kopertę - i na ostatnie 15 minut pieczenia warzyw, wkładamy łososia do piekarnika :)
Danie jest przepyszne, kolorowe i zdrowe. Zapach jaki roznosi się w domu jest wart grzechu!
Życzę smacznego! I dajcie znać jak Wam wyszło!
ale dużo przepisów :) wszystko wygląda pysznie! mam już Twój blog w zakładce "ulubione" :D
OdpowiedzUsuńja Twój też - próbuj gotować i mów jak wyszło!
OdpowiedzUsuń