niedziela, 21 października 2012

zupa kalafiorowa inaczej

Tym razem przedstawiam zupę-krem z kalafiora na mleku. Tak, na mleku :)
Pomysł na zupę w takim wydaniu znalazłam w jednej z książek kucharskich, przerobiłam pod siebie i prezentuję Wam poniżej:

przygotujcie:
-> kalafiora
-> cebulę
-> 1-2 łyżki masła
-> bulion drobiowy - około 2 szklanek
-> mleko (max 2%) - około 2 szklanek
-> ser cheddar, bądź inny
-> sól, pieprz, ostrą paprykę lub pieprz cayenne

Najpierw siekamy cebulę, do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę, wkładamy masło, cebulę, trochę solimy i szklimy - cebula nie może się spalić, bo popsuje nam smak i kolor zupy.
Następnie dokładamy kalafiora podzielonego na małe kawałki. Mieszamy i szklimy około 3-4 min.
W tym czasie robimy super szybki bulion (oczywiście możecie użyć prawdziwego lub robionego wg własnego przepisu): kostkę rosołową drobiową lub warzywną rozpuszczamy we wrzątku i już.
Do kalafiora i cebuli dodajemy bulion i mleko. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut, aż kalafior zmięknie.
Zdejmujemy z gazu, miksujemy. Wstawiamy znowu na mały gaz i doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie pieprzem cayenne lub ostrą papryką. Chwilę gotujemy i dodajemy pokrojony w drobną kostkę cheddar.
zupa krem z kalafiora


Podajemy posypując ostrą przyprawą, która podkręci smak.
zupa kalafiorowa


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz