wtorek, 24 listopada 2015

dyniowa kremowa zupa

Witajcie!

Ci, którzy piszą blogi wiedzą jak dużo czasu na nie trzeba. Czasami tak się zdarza, że mimo chęci, pasji i uwiebienia nie ma po prostu czasu na to, by napisać, dodać zdjęcia, obrobić i puścić w świat... Tak było też u mnie... Ale mogę się pochwalić, że czas nie był zmarnowany i mam nadzieję, że niedługo będę mogła wykorzystać nabytą wiedzę również do przepisów, które publikuję.

Dziś zupa dyniowa, którą ugotowałam i zjadłam jakiś czas temu, zdjęcie pokazywałam również na moim Instagramie (culinary_island), ale na blogu zawita dopiero teraz i mam nadzieję, że skradnie Wasze serca. Zapraszam!



Składniki:
  • 1 dynia hokkaido
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • około 600 ml bulionu (u mnie z warzyw)
  • około 500 ml mleka (u mnie zwykłe 2%)
  • oliwa - 2 łyżki
  • przyprawy do smaku, ja użyłam tylko chili    
Przygotowanie:

Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną dynię, marchew i ziemniaki (u mnie pokrojone najdrobniej, bo najdłużej dochodzą). Poddusić, wymieszać i dodać bulion. Zagotować.
Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć garnek z gazu i zblendować. W trakcie blendowania dolewać mleko. Zupa będzie niesamowicie aksamitna. Po zblendowaniu postawić dosłownie na chwilę na gaz. 




Zupę podałam z pestkami dyni. Przyprawiłam już w talerzu jedynie chili. Zupa z dodatkiem mleka jest niesamowicie delikatna w smaku. Moja wyszła gęsta i przepyszna.






Idealnie nadaje się do zabrania do pracy i odgrzania w kuchence mikrofalowej. Nie traci na smaku. Ale przyprawić należy już po podgrzaniu. Można dodać do niej pieprz, grzanki, podać z grissini. Mi wystarczyły pestki.





Uwielbiam takie zupy! Jakiś czas temu przygotowywałam zupę-krem z kalafiora, również na mleku, przepis: zupa kalafiorowa na mleku. Tamta zupa zainspirowała mnie do przygotowania dyniowej, również z użyciem mleka. To był strzał w 10!

No i sama dynia, powtarzając na stroną http://dietetycy.org.pl/dynia-hokkaido/ - dynia hokkaido w 100 gramach zawiera zaledwie 35 kcal. Zawiera dużo dawki witaminy A. Jest to witamina bardzo ważna m.in. dla zachowania dobrego wzroku, odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C. A patrząc na pogodę za oknem teraz jest czas na potrawy z dużą dawką witaminy C! Musimy o siebie dbać :)


Smacznego!

24 komentarze:

  1. rewelacyjna konsystencja, to mój ulubiony krem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Konsystencja wygląda naprawdę pięknie ! A ten kolor - genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne składniki ma ta zupka. Konsystencja świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Konsystencją przypomina mi dyniowe puree :) Ale bardzo mi się podoba takie połączenie składników i wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. fakt- czasem blog potrafi zabrać baaardzo dużo czasu, oj baaardzo!
    Ale zupa idealna Ci wyszła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. z mlekiem nie próbowałam, ciekawie się zapowiada;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis, zupa musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny krem wyszedł a w smaku pewnie poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam dyniowe potrawy! Takie zupy są pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała! Wygląda tak kremowo i zachęcająco... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie wygląda :-) piękny ma kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie zupy! I ten kolor kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie zupy! I ten kolor kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam zupy - kremy! Wszystkie. Pieczarkowe, dyniowe, cukiniowe. No po prostu wszystkie :) Twoja zupka wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ostatnio zupę dyniową :) Piękny kolor ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  16. Taka zupę krem uwielbiamy czyli bardzo gęstą :D Robimy bardzo podobną i jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię zupy dyniowe :-) Ta wyglada oszałamiająco :-)

    OdpowiedzUsuń