piątek, 20 lutego 2015

dorsz podany z fasolką szparagową i niepaloną kaszą gryczaną

Witajcie!

W ramach dzisiejszego obiadu RYBA, nie byle jaka bo polędwica z dorsza podana w towarzystwie zielonej fasolki szparagowej i kaszy gryczanej.





Składniki:

  • fasolka szparagowa zielona (mrożonka)
  • polędwica z dorsza
  • suszone pomidory
  • kasza gryczana niepalona
  • olej z suszonych pomidorów
  • przyprawy do smaku: sól, zioła do ryb, pieprz ziołowy
  • sok z cytryny do skropienia ryby (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Gotujemy kaszę oraz fasolkę szparagową. W międzyczasie dusimy rybę. Najpierw przyprawiamy ją wg uznania, a potem układamy na patelni z rozgrzanym olejem z suszonych pomidorów. Kawałki suszonych pomidorów układamy na rybie. Dusimy rybę dosłownie kilka minut, choć zależy to od jej wielkości, ja miałam niewielkie kawałeczki.

Podałam rybę wraz z kaszą i zieloną fasolką szparagową. Kasza gryczana niepalona ma dość delikatny smak, suszone pomidory nadały wyrazu całej potrawie. Sok z cytryny podkręcił smak ryby. Wyszło zdrowo i smacznie. Polecam.








Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Świetny obiad ,wszystko ,co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i zdrowo :) zjadłabym taki obiadek....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do dzieła - łatwy i szybki i rzeczywiście smaczny i starałam się, by był zdrowy :)

      Usuń
  3. Mmmm, wszystko to jest takie pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam.. ta fasolka przypomniała mi lato! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak bardzo apetyczny obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię niepaloną kaszę, a w tym daniu super komponuje się z pozostałymi składnikami

    OdpowiedzUsuń
  7. Ryba prezentuje się wybornie, a całe danie wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za wszystkie komentarze, aż chce się gotować i... jeść :)

      Usuń
  8. Świetnie wygląda ten dorsz :)

    OdpowiedzUsuń