Makaron z zupą cebulową i serem pleśniowym
makaron z zupą cebulową i serem pleśniowym |
Niezbędne składniki:
- makaron, ja użyłam pełnoziarnistego penne
- filet kurczaka
- ser pleśniowy, np. trójkąt lazura niebieskiego
- 1 mały jogurt naturalny (wykorzystałam pół)
- zupa cebulowa w proszku
- kilka kropel oliwy
- pół szklanki wody
- sól do posolenia wody z makaronem
Ja rozpoczęłam od pokrojenia w kostkę kurczaka, posypałam go zupą cebulową i wstawiłam na 2h do lodówki.
Samo przygotowanie trwa dosłownie 15 minut. Nastawiłam wodę na makaron i rozgrzałam patelnię, w której wylałam kilka kropel oliwy, ułożyłam wcześniej zamarynowanego kurczaka. Gdy zaczął się smażyć zmniejszyłam ogień i po chwili dodałam trochę wody, żeby się bardziej dusiło niż smażyło. Wodą podlewałam kilka razy, w sumie zużyłam około 1/2 szklanki. Z zupy robi się coś na kształt sosu. Gdy kurczak był gotowy, dodałam drobno pokrojony lazur, chwilę pomieszałam. W tym czasie makaron był gotowy. Po zdjęciu kurczaka z kuchenki dodałam 1/2 małego kubka jogurtu naturalnego, szybko wymieszałam i podałam.
Wyszło pyszne. Nie trzeba dodawać już żadnych przypraw. Zarówno zupa cebulowa jak i ser pleśniowy nadają potrawie bardzo ciekawy smak. Polecam.
Smacznego!
zupę cebulową lubię, makaron lubię - to chyba coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuń