Żeby trochę nadrobić.. poniżej francuska zupa cebulowa wg mojej wariacji :)
![]() |
francuska zupa cebulowa |
6 średnich cebul,
oliwa,
tymianek,
zupa cebulowa w proszku
Najpierw pokroiłam w piórka cebulę, do garnka wlałam trochę oliwy i podgrzewałam cebulę. Trwało to kilkanaście minut, co chwilę podlewałam niewielką ilością wody i często mieszałam.
Gdy cebula zmieniła kolor na złocisty - dodałam nieco więcej wody, w tzw. międzyczasie wymieszałam zupę z proszku z gorącą wodą i dodałam do garnka. Podlałam wodą, doprowadziłam do wrzenia i.. gotowe :)
Na wierzchu ułożyłam grzankę z serem.
Zupa wyszła bardzo smaczna :) Można dodać nieco białego wina - wtedy nabrałaby bardziej wytrawnego smaku.
Smacznego! :)
Super! Uwielbiam zupę cebulową! Co więcej, jak sama kiedyś słusznie zauważyłaś, zupa cebulowa to najtańsza zupa na świecie :)
OdpowiedzUsuńHaha! Dokładnie, cena ma znaczenie :)
Usuń