czwartek, 1 listopada 2012

babeczka z łososiem

Poniżej przepis na babeczki z łososiem.


Niezbędne składniki:
-> ciasto francuskie
-> łosoś świeży bądź upieczony wcześniej
-> suszone pomidory
-> czarne oliwki
-> żółty ser
-> oregano

Danie wymyśliłam, kiedy to w lodówce znalazłam kawałek upieczonego dzień wcześniej łososia.
Oprócz łososia w lodówce miałam m.in. ciasto francuskie.. i tak to się zaczęło :)

Co musisz zrobić? Zacznij od pokrojenia oliwek i suszonych pomidorów oraz starcia sera na tarce z dużymi oczkami.
Następnie wyjmij ciasto, pokrój w jednakowe kwadraty i na każdym układaj dostępne składniki: kawałek łososia, kilka kawałków oliwek, suszone pomidory. Przypraw jak lubisz i posyp startym serem. W związku z tym że mój łosoś był już upieczony w różnych przyprawach dodałam jedynie trochę oregano. Kawałki ciasta możesz zawinąć w koperty lub jak pierogi. Ja poukładałam w foremce do pieczenia babeczek, na kilka kawałków zostało ciasta i przykryłam, inne pozostawiłam odkryte.



babeczki z łososiem
Gotowe babeczki wstaw do piekarnika na około 15-20 minut - tak by ciasto było przyrumienione na złoto.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz