piątek, 9 października 2015

obiad do pracy #9 - biała papryka faszerowana zieloną soczewicą

Witajcie!

Późną, wieczorową porą przychodzę do Was z przepisem na faszerowaną paprykę.
Danie smaczne, zdrowe i można je zabrać do pracy.

Samych składników nie jest wiele, a tworzą dość ciekawe danie bezmięsne, ale takie, które na pewno zadowoli niejednego mięsożercę. Zapraszam!




Składniki:
8 białych papryk
1/2 szklanki zielonej soczewicy
10 pieczarek
1 cebula
250 ml przecieru pomidorowego
olej rzepakowy
sól, pieprz, chili, świeże zioła do smaku (u mnie pietruszka i niewielka ilość koperku)

Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu miksujemy ją blenderem.
W czasie gotowania się soczewicy na oleju rzepakowym podduszamy drobno pokrojoną cebulę wraz z pokrojonymi pieczarkami.
Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Wyłączamy gaz i dodajemy soczewicę.
Całość dokładnie przyprawiamy i mieszamy w celu połączenia się wszystkich składników.
Papryki myjemy, wykrawamy gniazda nasienne (których jest bardzo mało, w porównaniu np. z papryką czerwoną), myjemy. Przygotowane papryki nadziewamy farszem.




Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 30 minut. Należy obserwować papryki. Skórka powinna być nieco pomarszczona i przyciemniona.
Możemy zjadać je od razu, bądź jak ja - spakować do pudełka na tzw. jutro do pracy.






Samo przygotowanie papryk nie zajmuje wiele czasu, a smak, akurat białej jest dość łagodny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście bardzo polecam. Biała papryka zawiera dużo witaminy C - która teraz, w okresie jesiennym jest bardzo pożądana.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię faszerowane papryki. Fajny farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapiekane warzywa, a Twoje papryki prezentują się bardzo smakowicie ;) Z warzywami i soczewicą są najlepsze :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiadek idealny pożywny i bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie zapiekana papryka to naprawdę bomba! Uwielbiam to danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nażarłam się tych papryk w Grecji :)

    OdpowiedzUsuń