Witajcie!
Późną, wieczorową porą przychodzę do Was z przepisem na faszerowaną paprykę.
Danie smaczne, zdrowe i można je zabrać do pracy.
Samych składników nie jest wiele, a tworzą dość ciekawe danie bezmięsne, ale takie, które na pewno zadowoli niejednego mięsożercę. Zapraszam!
Składniki:
8 białych papryk
1/2 szklanki zielonej soczewicy
10 pieczarek
1 cebula
250 ml przecieru pomidorowego
olej rzepakowy
sól, pieprz, chili, świeże zioła do smaku (u mnie pietruszka i niewielka ilość koperku)
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu miksujemy ją blenderem.
W czasie gotowania się soczewicy na oleju rzepakowym podduszamy drobno pokrojoną cebulę wraz z pokrojonymi pieczarkami.
Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Wyłączamy gaz i dodajemy soczewicę.
Całość dokładnie przyprawiamy i mieszamy w celu połączenia się wszystkich składników.
Papryki myjemy, wykrawamy gniazda nasienne (których jest bardzo mało, w porównaniu np. z papryką czerwoną), myjemy. Przygotowane papryki nadziewamy farszem.
Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 30 minut. Należy obserwować papryki. Skórka powinna być nieco pomarszczona i przyciemniona.
Możemy zjadać je od razu, bądź jak ja - spakować do pudełka na tzw. jutro do pracy.
Samo przygotowanie papryk nie zajmuje wiele czasu, a smak, akurat białej jest dość łagodny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście bardzo polecam. Biała papryka zawiera dużo witaminy C - która teraz, w okresie jesiennym jest bardzo pożądana.
Smacznego!
Blog o gotowaniu, smakowaniu, jedzeniu! Proste, przystępne przepisy, łatwe dania i pyszne jedzenie! SMACZNEGO :)
Etykiety
obiad
(83)
dieta
(78)
dietetyczny obiad
(60)
kolacja
(48)
dietetyczna kolacja
(37)
przystawka
(25)
dietetyczne śniadanie
(15)
deser
(14)
śniadanie
(14)
dietetyczny deser
(12)
obiad do pracy
(8)
piątek, 9 października 2015
obiad do pracy #9 - biała papryka faszerowana zieloną soczewicą
Etykiety:
bez mięsa,
kolacja,
obiad,
obiad do pracy,
wege,
wegetarianizm,
zdrowe jedzenie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię faszerowane papryki. Fajny farsz :)
OdpowiedzUsuńdzięki, zazwyczaj faszeruję mięsem, tutaj mały wyjątek :)
UsuńUwielbiam zapiekane dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekane warzywa, a Twoje papryki prezentują się bardzo smakowicie ;) Z warzywami i soczewicą są najlepsze :P
OdpowiedzUsuńObiadek idealny pożywny i bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie zapiekana papryka to naprawdę bomba! Uwielbiam to danie! :)
OdpowiedzUsuńNażarłam się tych papryk w Grecji :)
OdpowiedzUsuń