środa, 18 września 2013

cukinia i feta jako kotlet :)

Poniżej moja dzisiejsza wariacja na temat fety z cukinią.

Kotlety cukiniowo-fetowe
Dzisiaj miałam ochotę na kotlety z cukinią i fetą. I są! W zasadzie były...
Składniki:
cukinia, feta, cebula, mąka, otręby, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:
Drobno ścieramy cukinię i cebulę, solimy i czekamy chwilkę by odcisnąć wodę.
Wyciskamy, dodajemy trochę mąki, otręby i startą na grubych oczkach fetę. Przyprawiamy wg smaku, ja dodałam jedynie pieprz (sól była wcześniej, a feta dodatkowo jest słona). Następnie lepimy kotlety, delikatnie obtaczamy w bułce tartej i na gorący olej na patelnię. Tak wyglądały:
kotlety na patelni

Następnym razem dodam nieco płatków owsianych, będą bardziej chrupiące :)

SMACZNEGO! :)

2 komentarze:

  1. Nigdy nie słyszałam o takich kotletach, ale lubię wszystkie składniki z których są zrobione więc wnioskuję, że są pyszne :) a na zdjęciu wyglądają tak niepozornie...jak zwykłe mielone ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłam tylko z cukinii, ale z Ferrari wyszły bardzo dobre :)

      Usuń