Myślałam o nim nie raz, ale ciągle było jakieś "ale" i w końcu je pokonałam. Pstrąga kupiłam, upiekłam i zjadłam! Muszę przyznać, że jak na pierwszy raz był bardzo dobry.
Pstrąga podałam z pełnoziarnistym ryżem i sałatą rzymską z dodatkami.
Na talerzu prezentował się jak na zdjęciu poniżej. A pod zdjęciem etapy przygotowania. Zapraszam!
Składniki:
- pstrąg świeży patroszony - u mnie ważył około 70 dkg i był na dwie osoby
- do pstrąga: pietruszka (najlepiej świeża, moja była suszona), majeranek, czosnek - 2 ząbki drobno pokrojone, bądź przeciśnięte, masło - 2 łyżeczki, sól, pieprz kolorowy, 1 cytryna
- sałatka:
- sałata rzymska, pomidor, kilka czarnych oliwek, pół cebuli, kilka kaparów, łyżeczka musztardy z gorczycą, kilka suszonych pomidorów, trochę dobrej jakości oliwy, sól i zioła do smaku
Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie w środku przyprawiamy czosnkiem, pietruszką, dokładamy masło, solimy, następnie solimy na zewnątrz i posypujemy pietruszką.
Na folii aluminiowej układamy plastry cytryny, a na niej pstrąga - żeby było mi wygodniej ułożyłam wszystko formie do pieczenia wyłożonej folią.
Następnie przykrywamy warstwą folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut. Około połowy pieczenia wyjęłam formę, zajrzałam, posypałam przyprawami i polałam kroplą oliwy.
Pstrąg wyszedł przepyszny. Delikatne mięso rozpływało się w ustach! Pstrąg to bardzo zdrowa ryba, powtarzając za stroną TERAZ PSTRĄG informuję, że w 100g pstrąga jest nawet do 1000 mg kwasów tłuszczowych omega-3.
Uważam, że ryby są zdrowe i warto jeść je nie tylko od piątku. Niebawem pokażę kolejny rybny przepis, tym razem na dorsza.
A poniżej linki do moich innych rybnych przepisów:
- tuńczyk z rukolą i pomidorami
- pieczony łosoś z warzywami
- makaron z łososiem
- halibut z ryżem
- placuszki z tuńczyka
- sałatka z łososiem
- pieczony dorsz
- makaron z łososiem inna wersja
- świąteczne śledzie
- inne świąteczne śledzie
- makaron z tuńczykiem
- ryba po grecku
- sałatka z tuńczykiem
Mam nadzieję, że komuś przepisy się spodobają albo kogoś zainspirują.
Smacznego!
Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.
Uwielbiam takiego pstrąga:)delikatne,pszyne mięsko:)
OdpowiedzUsuńMasz rację, bardzo delikatne i bardzo zdrowe!
Usuńjestem na diecie dzisiaj robię tego pstrąga jak ty ;) ciekawe czy wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że wszystko się udało i smakowało!
Usuń