Miałam trochę zielonej soczewicy, ugotowałam do miękkości, dodałam czosnek, suszone pomidory, ziarna słonecznika, sporo przypraw i oliwę. Wszystko potraktowałam blenderem i wyszła pyszna pasta do chleba.
pasta z zielonej soczewicy |
- zielona soczewica - 1 szklanka
- 6 ząbków czosnku (trzeba dodać sporo dla smaku)
- 6 suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- oliwa (ja użyłam tej z suszonych pomidorów)
- majeranek, sól, pieprz ziołowy, oregano, czosnek kolorowy, niewielka ilość suszonej natki pietruszki
Pastę możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni, ważne by zakonserwować (zalać wierzch pasty) ją oliwą, ja użyłam oliwy z oliwek.
Smacznego!
zjadłabym z tą pastę kanapeczkę...albo siedem ;)
OdpowiedzUsuń:) zapraszam w takim razie - jeszcze trochę zostało
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja :P Wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://wenus-lifestyle.pl/2014/05/recenzja-filmu-mundial-gra-o-wszystko/
Cieszę się, daj koniecznie znać jak wyszło i czy smakowało :)
Usuńmmmm... musi być przepyszna! kocham takie pasty!
OdpowiedzUsuń:) cieszę się, ja też!!
Usuń