Poniżej przepis na obiad składający się z kaszy gryczanej i mięsa mielonego w roli głównej.
Składniki (2 porcje):
- 1/2 woreczka kaszy gryczanej
- 25 dkg mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
- 6-8 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- czosnek (ja użyłam 4 małych ząbków)
- przyprawy do smaku
- łyżeczka oleju (u mnie rzepakowy)
- nastawiamy wodę, w której gotujemy kaszę
- w tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, mieszamy
- dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki (dobrze by były takiej wielkości jak papryka), mieszamy i chwilę dusimy
- dodajemy mięso mielone, mieszamy
- przyprawiamy do smaku, ja użyłam: soli ziołowej, pieprzu cytrynowego, pietruszki, czosnku kolorowego, wiórków suszonych pomidorów
- dusimy wszystko bez przykrycia, aż do odparowania wody
- podajemy z 3 łyżkami ugotowanej kaszy gryczanej
Smacznego!
Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz