Najpierw zdjęcie, a poniżej składniki i sposób przygotowania.
Składniki:
- pół szklanki kaszy pęczak
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 średnia cebula (ja użyłam czerwonej)
- około 2 łyżek mąki pełnoziarnistej
- około 1 łyżki otrębów
- 1 jajko
- przyprawy do smaku
- gotujemy kaszę pęczak (ja zrobiłam to dzień przed pieczeniem kotletów)
- cebulę dusimy w wodzie do miękkości
- do wystudzonej kaszy dodajemy cebulę, mieszamy
- następnie dodajemy wszystkie inne składniki: pietruszkę, jajo, mąkę, otręby, dokładnie mieszamy i przyprawiamy
- do moich kotletów użyłam: pieprzu ziołowego, pieprzu cytrynowego, chili, papryki wędzonej, oregano, wiórków z suszonych pomidorów, czosnku kolorowego
- następnie formujemy kotlety i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kotlety formowałam za pomocą dwóch łyżek
- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 minut, po 10 przekładamy kotlety na drugą stronę
Smakują wyśmienicie. Polecam zarówno na obiad np. z dodatkiem kapusty kiszonej, jak i na kolację z dodatkiem np. świeżych warzyw.
Smacznego!
Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.
Takie kotlety są super zdrowe, pycha !
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) Masz rację, w kaszy moc!
UsuńO widzisz, u Ciebie również jest mnóstwo dietetycznych inspiracji! Chętnie przewertuję Twoje przepisy i coś "podkradnę":P
OdpowiedzUsuńCieszę się :) I udanego podkradania :)
UsuńIdealne,z surówką na lekki posiłek:)
OdpowiedzUsuńMasz rację, dziękuję za komentarz :)
Usuń