Jeszcze jakiś czas temu na hasło brokuły bądź szpinak dostawałam gęsiej skórki i mówiłam: nieee, nie lubię. Pomalutku odczarowuję sobie i jedno, i drugie. Muszę przyznać, że w formach w jakich do tej pory je przygotowywałam, było OK :)
Poniżej zdjęcie mojej zupy, a pod zdjęciem składniki i sposób przygotowania. Zapraszam!
zupa z brokułami i szpinakiem |
Składniki (4 porcje):
- 1 spory brokuł (około 500g)
- 250g szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- sól do smaku
- łyżka oliwy
- w garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, na której podduszamy pokrojony w plasterki czosnek
- dodajemy brokuły, solimy, mieszamy i zalewamy wodą bądź bulionem (ja tym razem użyłam bulionu warzywnego), płynu powinno być tyle, by prawie przykryć brokuły, jak będzie za dużo wody, zupa będzie rzadka
- pod koniec gotowania dodajemy 2 spore garści szpinaku, mieszamy wszystko
- zdejmujemy z ognia i traktujemy blenderem
- wstawiamy jeszcze na gaz, chwilę odparowujemy i w zasadzie gotowe
- możemy przetrzeć przez sito, dodać jogurtu, grzanek czy pestek dyni bądź słonecznika
Uwielbiam krem z brokułów i krem ze szpinaku, więc podejrzewam, że ich połączenie jest równie pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne, pyszne, polecam spróbować :)
Usuńmm.. zbup kremy to moje ukochane zupy!
OdpowiedzUsuńto tak jak moje :)
Usuń