piątek, 30 maja 2014

dietetyczny obiad: pieczony dorsz podany z ryżem i rzodkiewkami

Dzisiaj propozycja na obiad z dorszem.

Już wcześniej zapowiadany TUTAJ, kolejny rybny obiad prezentował się tak:


Składniki:
  • filet dorsza
  • ryż pełnoziarnisty
  • kilka rzodkiewek, szczypiorek, 2 łyżki jogurty naturalnego
  • sól, pieprz, pietruszka, majeranek, sos sojowy
  • łyżeczka płatków owsianych
  • łyżeczka sezamu
Przygotowanie:
  • ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
  • dorsza myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i układamy na folii aluminiowej, przyprawiamy i polewamy sosem sojowym (nie trzeba już używać soli)
  • wkładamy do piekarnika na dosłownie 20-30 minut, temperatura 180 stopni
  • rzodkiewki kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, solimy i pieprzymy i dodajemy jogurt naturalny, mieszamy
  • w tzw. międzyczasie prażymy sezam i płatki owsiane na suchej patelni
  • wszystkie gotowe składniki układamy na talerzu, rybę posypujemy sezamem i płatkami owsianymi i zaczynamy jeść :)
Danie bardzo proste, szybkie, niemalże samo się robi, bo w sumie najwięcej pracy jest z pokrojeniem rzodkiewek i szczypiorku. Polecam każdemu.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. uwielbiam takie obiady...ryba, warzywka i ciemny ryż- samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie ,bardzo zdrowo ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... to zdecydowanie moje smaki!pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem przed kolacją i chętnie zjadłabym dorsza tak podanego, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) cieszę się, że zachęca. Dzisiaj zapraszam na chłodnik.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. :) rzeczywiście był właśnie taki: mmm pyszny :) dzięki za komentarz!

      Usuń
  6. chętnie bym zjadła dzisiaj na obiad taki zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis znasz, teraz wycieczka po zakupy i prawie gotowe, robi się bardzo szybko, na pewno Ci się uda :)

      Usuń