niedziela, 8 czerwca 2014

zupa na upał - chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem

Dzisiejsza pogoda nie skłania mnie do "pichcenia", gotowania i pieczenia. Dzisiaj mam ochotę na coś, co pomoże przetrwać dzień. Bardzo lubię jak jest ciepło, ale bez przesady ;)

Dzisiejsza propozycja to bardzo szybki chłodnik. Chłodnik jest idealny na taki dzień jak dzisiaj, polecam!




Składniki (2 porcje):
- pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki
- 1-2 ząbki czosnku
- duży kefir (0,5l)
- mały jogurt naturalny (0,25ml)
- sól, pieprz do smaku
- jajko ugotowane na twardo
- szczypiorek (pół pęczka)

Przygotowanie:
2 ząbki czosnku obieramy i wrzucamy do rozdrabniacza, uruchomiamy go kilka razy, by czosnek był bardzo drobno rozdrobniony. Następnie myjemy rzodkiewki i ogórka ze skórą i również wrzucamy do rozdrabniacza, włączamy kilkakrotnie sprawdzając wielkość rozdrobnienia. Nie chodzi nam o papkę, a jedynie efekt jak po starciu ogórka na tarce. Przekładamy wszystko do misy, garnka. Dodajemy posiekany szczypior. Następnie dodajemy kefir i jogurt, mieszamy i przyprawiamy. Wstawiamy całość do lodówki i podajemy mocno schłodzone. Już do talerza można dodać pokrojone, ugotowane na twardo jajko.

Oczywiście  osoby, które nie mają rozdrabniacza mogą spokojnie rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę, a ogórka zetrzeć na tarce. Efekt będzie taki sam, jedynie poświęcicie na przygotowanie chłodnika więcej czasu.

Smacznego!

2 komentarze: