Wracam! Mam nadzieję, że z właściwą regularnością.
Dzisiaj przepis zainspirowany obiadem, jaki jakiś czas temu jadłam u mojego brata i jego rodziny. U nich wyglądało to tak jak w tym wpisie: GOŁĄBKI BRATOWEJ :) Jako, że od niedawna jestem posiadaczką super-hiper-ekstra maszynki do mielenia mięsa, ostatnio mam ochotę tylko na jedzenie, którego głównym składnikiem jest mięso mielone :) Takim oto sposobem dzisiaj prezentuję pulpety, które bez mięsa mielonego nie miałyby racji bytu!
Pulpety z mięsa mielonego z kapustą w środku, całość w sosie pomidorowym, podana z ryżem.
pulpety:
1/2 średniej kapusty
70 dkg mięsa mielonego (ja miałam udziec z indyka)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kminek
bulion lub woda
sos pomidorowy:
puszka pomidorów z sokiem
przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, sól, czosnek w granulkach, pieprz, szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Do miski z mięsem mielonym dodajemy przyprawy, drobniusieńko pokrojoną cebulę i czosnek (ja zmieliłam razem z mięsem w maszynce), dokładnie mieszamy ręką, następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną kapustę (ja poszatkowałam w rozdrabniaczu). Całość mieszamy do czasu, aż całość będzie jednolicie wymieszana. Z mięsa lepimy kulki - wielkość jak wolicie, moje były i małe i większe.
W garnku podgrzewamy bulion (albo wodę, tylko ją przyprawcie), do wrzącego dodajemy nasze pulpety. I teraz tak: jak chcecie jeść je bez sosu pomidorowego - musicie gotować je nieco dłużej, żeby i mięso było ugotowane, i kapusta była miękka. Jeśli pulpety będziecie, tak jak ja, dusić jeszcze w sosie pomidorowym - wystarczy jak podgotujecie je chwilę, tak by wypłynęły na wierzch garnka.
Ja pulpety jadłam z sosem pomidorowym, który robimy najłatwiej na świecie. Go garnka lub patelni, dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy: sól (pomidory LUBIĄ sól), pieprz, nieco czosnku i ostrej papryki, podgrzewamy. W trakcie podgrzewania dodajemy nasze podgotowane wcześniej pulpety - moje lądowały od razu z garnka z bulionem. Obracamy je w garnku kilka razy i dusimy kilkanaście minut. Sos nam zgęstnieje, a pulpety dojdą. Wszystko będzie smakowite!
Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam pulpety z kapustą w środku, ale nie ostatni! Danie bardzo dobre, jeśli robicie wg mojego przepisu - też bardzo dietetyczne.
Możecie podać je z młodymi ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Mam nadzieję, że komuś z Was pomysł się spodoba i dacie mi o tym znać.
Smacznego!
Wpraszam się na taki smaczny obiadek, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAch zapraszam, zapraszam. U Ciebie zjemy deser :)
Usuńale to nie są na dietę
Usuńale to nie są na dietę
UsuńPomysł super :) pulpecików z kapustą jeszcze nie jadłam.... miałam kiedyś przyjemność jeść natomiast mielone z kapustą w środku, zwane a'la gołąbki - coś jak te od Bratowej :) tyłko w formie kotleta tj. smażone.... Twoja wersja pyszna i rzeczywiscie bardziej dietetyczna :))
OdpowiedzUsuńSuper- hiper maszynki do mięsa,, zazdraszczam,, :) też na taką czyham...
Dziękuję. Pomysłów pewnie tyle, ile kucharzy :) Co do maszynki to polowałam na nią dobre kilka lat, pomysł przychodził, później tlumaczyłam sobie że tego nie potrzebuję i tak kilka razy. Aż w końcu się zdecydowałam, upolowałam, ci zajęło trochę czasu i mam! :)
Usuńhehe, w ubiegłym tygodniu robiłam pulpety, następnym razem spróbuję z kapustą;)
OdpowiedzUsuńPolecam, wyszły bardzo pyszne, no i zawsze to jakieś urozmaicenie :)
UsuńMiec takie na obiad...marzy mi sie:)
OdpowiedzUsuńNo to nic prostszego, przepis już masz, jutro po składniki i do kuchni :) Na pewno Ci się uda! :)
Usuńjadłam takie juz i bardzo mi smakują, mężowi mniej bo mowi ze są to oszukane pulpety ale i tak zjada:D
OdpowiedzUsuńoj z mężem jak z dzieckiem :)
Usuńświetny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńSuper! Muszą być baaardzo smaczne! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/jak-prawidlowo-myc-owoce-i-warzywa/
Dziękuję za wszystkie komentarze i proszę o więcej :) !!!
OdpowiedzUsuńMmmm.... Za takie pulpety oddalabym
OdpowiedzUsuńDeser!
Ostatnio mam odpał na kapustę, a że bardzo lubię również mięso indycze, przepis na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńno to mam pomysł na obiad :D
OdpowiedzUsuńooo.. z kapustą w środku? :)
OdpowiedzUsuńBajer, taka odmiana od starej wersji :)
Dziękuję za komentarze! Jeśli będziecie mieć pytania co do przepisu, bo widzę, że się spodobało, śmiało! :)
OdpowiedzUsuń27 yr old Research Assistant II Phil Waddup, hailing from Maple Ridge enjoys watching movies like Donovan's Echo and Ghost hunting. Took a trip to Belovezhskaya Pushcha / Bialowieza Forest and drives a Sportvan G30. zawartosc strony
OdpowiedzUsuń