środa, 2 lipca 2014

dietetyczne danie: pieczone warzywa z kaszą jęczmienną

Kasza jęczmienna kojarzy mi się z krupnikiem gotowanym w rodzinnym domu, muszę przyznać, że to było najgorsze z możliwych dań, jakie mogło się trafić... A dzisiaj? Dzisiaj się wszystko zmieniło. Kaszę jęczmienną gotowałam pierwszy raz w moim dorosłym życiu. I pewnie nie gotowałabym dalej, gdyby nie przepisy jakie otrzymuję od pani dietetyk.

Poniżej propozycja podania kaszy jęczmiennej z pieczonymi w rękawie warzywami.

Składniki:
1/2 średniej cukinia
1-2 pomidory
przyprawy do smaku: sól, oregano, majeranek - co lubicie
2-3 łyżki kaszy jęczmiennej

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy jak na opakowaniu, warzywa kroimy w kawałki i wkładamy do rękawa do pieczenia. Nastawiamy piekarnik i pieczemy. Na talerz wykładamy 3 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej, dookoła układamy upieczone warzywa i polewamy sosem, jaki się pojawił.

Całość mieszamy i wcinamy! PYCHA! Propozycja do zjedzenia jako samodzielne danie np. na kolację, bądź jako dodatek do grillowanego kawałka kurczaka bądź indyka. Wtedy też będzie to danie dietetyczne.

Smacznego!

Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.

10 komentarzy:

  1. kasza, warzywa.. moje ulubione :)
    dobrze wymyśliłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne :) ja tam lubię jeczmienną kaszę w takim wydaniu.... za krupnikiem to też nie przepadam.....ale mój Małż. wcina krupnik aż mu się uszy trzęsą :) więc czasem muszę go gotować :))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie kaszę pod każdą postacią, a taka wersja wygląda smacznie, bardzo smacznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komentarze! Miłego, słonecznego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie dania... z pieczonymi warzywami kasza musiała smakować obłędnie, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojjj, pysznie i lekko.....na jutro przed treningiem, bo lekko a treściwie:)

    OdpowiedzUsuń