Poniżej propozycja podania kaszy jęczmiennej z pieczonymi w rękawie warzywami.
Składniki:
1/2 średniej cukinia
1-2 pomidory
przyprawy do smaku: sól, oregano, majeranek - co lubicie
2-3 łyżki kaszy jęczmiennej
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy jak na opakowaniu, warzywa kroimy w kawałki i wkładamy do rękawa do pieczenia. Nastawiamy piekarnik i pieczemy. Na talerz wykładamy 3 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej, dookoła układamy upieczone warzywa i polewamy sosem, jaki się pojawił.
Całość mieszamy i wcinamy! PYCHA! Propozycja do zjedzenia jako samodzielne danie np. na kolację, bądź jako dodatek do grillowanego kawałka kurczaka bądź indyka. Wtedy też będzie to danie dietetyczne.
Smacznego!
Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.
kasza, warzywa.. moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńdobrze wymyśliłaś! :)
Dziękuję i polecam! :)
UsuńFajne :) ja tam lubię jeczmienną kaszę w takim wydaniu.... za krupnikiem to też nie przepadam.....ale mój Małż. wcina krupnik aż mu się uszy trzęsą :) więc czasem muszę go gotować :))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubie kaszę pod każdą postacią, a taka wersja wygląda smacznie, bardzo smacznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakie proste a takie pyszne :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze! Miłego, słonecznego dnia! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania... z pieczonymi warzywami kasza musiała smakować obłędnie, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńbyła pyszna :)
Usuńojjj, pysznie i lekko.....na jutro przed treningiem, bo lekko a treściwie:)
OdpowiedzUsuńpolecam!
Usuń