Dla apetytu zdjęcie, poniżej składniki i przepis.
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka
- łyżka posiekanego koperku
- 2 czubate łyżeczki serka z ziołami typu almette
- 4 suszone pomidory
- sól, pieprz do smaku
- całość umieszczamy w rozdrabniaczu (bądź traktujemy blenderem) i rozdrabniamy na gładką masę
- przyprawiamy solą i pieprzem
- podajemy na chlebie, najlepiej z dodatkiem warzyw
Przyznam, że pierwszy raz robiłam tak gładką masę z jajek, zawsze czuć było kawałki jajek, tym razem zrobiłam coś nowego, ale już wiem, że kiedyś to powtórzę.
Masa jajeczna nadaje się zarówno na kanapkę, jak i nadzienie, np. wędzonego łososia - tam jednak do podkręcenia smaku polecam dodać nieco chrzanu, znakomicie wpłynie na smak łososia. Taką masą możemy też nadziać plasterki szynki, wystarczy zwinąć je jak roladki - będą wyglądały smakowicie i bardzo ładnie. Podobnie możemy masę włożyć na łódeczki z cykorii lub nałożyć na grillowaną cukinię i zwinąć w ruloniki.
Jak widzicie zastosowań jest wiele, a to tylko kilka pierwszych, o których pomyślałam, polecam kombinowanie! W kuchni nie może być nudno :)
Smacznego!
bardzo lubię pastę jajeczną i suszone pomidory, bardzo smakowita:)
OdpowiedzUsuńcoś mi się wydaje, że byłabym jej wielką fanką!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasty pod wszelkim rodzajem :)
Ubóstwiam takie pasty! I nie mogę się już doczekać, kiedy sezon pomidorowy ruszy pełną parą, by zacząć domową produkcję suszonych pomidorów:)
OdpowiedzUsuńJak widać po komentarzach nie tylko ja uwielbiam pasty :) Dziękuję za wizytę! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pasty :)
OdpowiedzUsuńi ja też! :)
Usuń