Dziś dietetyczne kotlety z piekarnika. Kotlety są z mięsem, ale sami zobaczycie, że można je spokojnie pominąć w przygotowaniu takich kotlecików. Są dobre na kolację, drugie śniadanie bądź jako przekąska w podróży. Robi się je dość szybko i przede wszystkim łatwo.
Zapraszam!
Składniki (na 9 sporych kotletów):
- 1 bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- kasza jaglana 1/2 szklanki
- 30 dkg mięsa mielonego (u mnie indyk i kurczak)
- olej rzepakowy
- przyprawy i zioła do smaku: sól, pieprz, nać pietruszki, majeranek
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić. Bakłażana (obrałam ze skórki, żeby było delikatniej), paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i poddusić na oleju rzepakowym, nieco przyprawić.
Do miseczki dodać kaszę, mięso mielone, podduszone warzywa oraz przyprawy i nać pietruszki oraz całość dokładnie wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kotlety. Ja formowałam w foremkach, ale spokojnie można użyć rąk, bądź łyżek. Z podanej porcji udało mi się zrobić 9, choć przyznam, że nie były równe, ale chciałam wykorzystać całość na raz, bo miejsca brakowało :)
Kotlety udało się uformować bez jajka. Nie rozwalały się. Były smaczne. Jako dodatek polecam sos pomidorowy (może być ketchup) albo tzatziki. Kotlety smakowały na ciepło i zimno.
Smacznego!
Zdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńoj, zjadłabym takiego kotleta :) wygląda pysznie i chrupiąco!
OdpowiedzUsuńchrupiący był na zewnątrz, w środku miękki i smaczny :)
UsuńFajna sprawa, jest bakłażan i kasza jaglana, jedno i drugie uwielbiam. Wypróbuję wersję bez mięsa.
OdpowiedzUsuńja następnym razem też zrobię bez mięsa :)
UsuńWyglądają wspaniale :-) częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo ;)
UsuńSame w sobie wyglądają fantastycznie ^^ Genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdzięki!
UsuńWyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńO i takiego kotlecika mi trzeba :) apetyczne i zdrowe!
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać, że byłam wczoraj w Ikei w porze obiadowej i skusiłam się na podobne kotleciki (choć tam właściwie pulpeciki) tyle, że w wersji bezmięsnej. Były całkiem smaczne, choć Twoje, takie domowe muszą być o niebo lepsze. Wyglądają bardzo apetycznie. Lubię takie propozycje na obiad :D Pozdrawiam serdecznie. Megly.
OdpowiedzUsuńo proszę, nie wiedziałam, że w ikea można zjeść takie rzeczy :) zatrzymałam się na ich sławnych pulpetach :)
Usuńmmmmmm boski pomysł na kotlety! pycha!
OdpowiedzUsuńJak to nie były równe? Były idealnie rowne😄
OdpowiedzUsuńe tam, jeden wyższy drugi niższy ;) haha
UsuńWspaniałe kotleciki!:)
OdpowiedzUsuńNa wersję wege bym się skusiła;)
OdpowiedzUsuńja też! dlatego niedługo coś wymyślę :)
UsuńPysznie, zdrowo, super :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja, jeszcze takich nie jadłam :D mniami
OdpowiedzUsuńJuż je widzę zanurzone w sosie pomidorowym, pyszności ;D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię bakłażana, więc z pewnością kotleciki przypadły by mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńMniam3 Uwielbiam takie kotleciki. Są przepyszne :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Zapisuję do wypróbowania! Uwielbiam placuszki wytrawne z kaszą jaglaną a tu jeszcze dodatek mięska - brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo efektownie, a przy tym smacznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPięknie kolorowe:)
OdpowiedzUsuńZnając mnie to pewnie zrobiłabym z nich wielkie kule a nie tak efektowne "talerzyki":)