Składniki (4 porcje):
- 1 kalafior
- kawałek pora - około 10 cm
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- oliwa
- bulion warzywny
- przyprawy do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kolorowy, sól
Pora kroimy w piórka, selera i pietruszkę w kostkę podobnej wielkości. Wrzucamy do garnka z grubym dnem polanym niewielką ilością oliwy. Dusimy co chwilę mieszając, trzeba pilnować by się nie przypaliły.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i chwilę dusimy. Zalewamy bulionem i gotujemy około 20-30 minut.
Po ugotowaniu zupę traktujemy blenderem. Przelewamy do talerza i cieszymy się jej smakiem.
Muszę przyznać, że jedną porcję przetarłam przez sito (zdjęcie na górze strony), niestety moje lenistwo zwyciężyło i pozostałe porcje były już tylko po blenderze. Nie przeszkadzały mi niewielkie grudki.
Poniżej zupa kalafiorowa z "niewielką" ilością chilli i majerankiem.
Bardzo polecam taką zupę. Zauważyłam, że w mojej kuchni królują zupy-krem. Chyba czas pomyśleć o jakiejś innej wersji zupy :)
Smacznego!
Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.
Siedzę sobie i szukam czegoś fajnego na obiad, może kalafior????
OdpowiedzUsuńTak, tak polecam! Zwłaszcza teraz, póki młody i ładny :)
UsuńTaką zupkę chętnie wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńWygląda niepozornie ale patrząc na składniki, na pewno ma pyszny smak!
Pozdrawiamy :)
Często takie niepozorne dania są bardzo dobre :) dziękuję za komentarz!
Usuńmmmniam.. rewalacyjnie się prezentuje :) uwielbiam takie zupy!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam, to także mój smak :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie gotowałam takiej zupki, bo coś ostatnio mam awersje do kalafiora, ale kto wie ...:)
OdpowiedzUsuńkalafior jest dobry! przełam się! :)
Usuń