tym razem szybki i łatwy przepis na młodą kapustę. Od jakiegoś czasu wołała mnie ze straganów, uległam i jest. Bardzo pyszna!
Składniki (4 porcje):
- 3/4 główki młodej kapusty (możecie użyć całej, po prostu kawałek potrzebowałam do innego dania)
- 2 marchewki
- 1 cebulę
- 1 puszkę pomidorów z sokiem
- przyprawy do smaku: kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie - kilka kulek oraz kilka kulek kolorowego pieprzu
- najpierw kroimy cebulę - w piórka
- szatkujemy kapustę
- marchew ścieramy na tarce
- do garnka z grubym dnem wrzucamy cebulę, dusimy chwilę, często mieszając (można podlać wodą, żeby się nie przypaliła)
- dodajemy poszatkowaną kapustę i marchew, mieszamy wszystko razem, chwilę dusimy
- dodajemy puszkę pomidorów z sokiem, dodajemy przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy i zapominamy na jakieś 15 minut
- po tym czasie dolewamy trochę wody, mieszamy wszystko dokładnie i znowu zapominamy na kilka minut
- po około 30-40 minutach gotowania na małym ogniu młoda kapustka będzie gotowa
Mam nadzieję, że będziecie chcieli przygotować podobną. Danie jest bardzo dietetyczne. Kapusta sama w sobie zawiera niewiele kalorii, a z dodatkami, też łapie się w kategorie przepisów dietetycznych.
Smacznego!
Pyszne ,z pewnością.
OdpowiedzUsuńMłodą kapustę uwielbiam, jak dla mnie to jedno z najlepszych warzyw na świecie:)
OdpowiedzUsuńBardzo by mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńWpadam z rewizytą :)) pysznie tu u Ciebie :))
OdpowiedzUsuńAch, taka kapustka smakuje wyśmienicie..... przypomniałas mi by sięgnąć po młodą kapustę.
Zapraszam do siebie częściej :)) Pozdrawiam :)))
Uwielbiam takie dodatki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam częściej :)
OdpowiedzUsuńO, bardzo lubię, a zapomniałam o niej! Zastanawiałam się, czym by ją tu wzbogacić...pomidory! No tak. Zrobię, zrobię, zrobię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fajnie, daj znać jak wyszło :)
Usuń