dietetyczny obiad: zupa-krem z pomidorów z kaszą jaglaną
Dzisiaj kolejna propozycja zainspirowana propozycjami przepisów jakie otrzymałam od pani dietetyk. Tym razem zupa pomidorowa z kaszą jaglaną - bardzo dobra propozycja na obiad. Idealna do odgrzania w pracy.
Składniki na 2 porcje:
- kilka dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów
- 1/2 cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- przyprawy do smaku
W oryginalnym przepisie trzeba było upiec pomidory, zachować wypływający z nich sok i ugotować zupę. Ja, ze względu na sezon, użyłam dobrej jakości pomidorów z puszki. W garnku z grubym dnem poddusiłam cebulę, czosnek, dodałam pomidory z puszki wraz z całym sosem, dolałam szklankę wody i podgotowałam. Użyłam sporo przypraw, m.in. majeranek, sól ziołowa, chili, papryka wędzona, pieprz ziołowy, oregano i bazylia. Następnie użyłam blendera i zmiksowałam na gładki krem. Do talerza dodałam 3 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej, zalałam zupą i gotowe!
Koledzy i koleżanki w pracy byli zachwyceni i każdy chciał próbować, ponieważ sam zapach zachęcał! Używajcie sporo przypraw, Wasze dania będą wtedy niesamowicie aromatyczne.
Smacznego!
Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz