sobota, 3 maja 2014

placuszki z tuńczka i ziemniaków - pyszna rybna przekąska bądź kolacja

Dzisiaj moja propozycja to placuszki z tuńczyka i ziemniaków w roli głównej.


 Składniki (na 16 placuszków):
  • 5 ziemniaków
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 4 suszone pomidory
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajo
  • 5-6 łyżek otrąb (ja użyłam żytnich)
  • przyprawy do smaku: sól ziołowo-czosnkowa, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, czosnek kolorowy, majeranek)
  • sok z cytryny/limonki do skropienia gotowych kotletów


Przygotowanie:
  • zaczynamy od ugotowania ziemniaków (możemy użyć takich np. z wczorajszego obiadu)
  • do ostygniętych i rozgniecionych widelcem ziemniaków dodajemy odsączonego tuńczyka, dokładnie mieszamy
  • następnie dodajemy bardzo drobno pokrojone: paprykę, cebulę, suszone pomidory i kapary, mieszamy
  • następnie garść pietruszki wraz z przyprawami, dokładnie mieszamy i próbujemy, jeśli czegoś brakuje - doprawiamy
  • dodajemy jajo i otręby, mieszamy na gładką masę
 
masa na placuszki

  • następnie formujemy kotleto-placki (możemy delikatnie obsypać je otrębami) i wykładamy na rozgrzaną patelnię grillową polaną niewielką ilością oleju (u mnie rzepakowego)
 
placki na patelni


  • smażymy po kilka minut z każdej ze stron
  • możemy podawać je na ciepło, bądź po ostygnięciu
  • do smaku warto polać je niewielką ilością soku z cytryny

 
placuszki z tuńczyka i ziemniaków


Smacznego!


2 komentarze:

  1. wow! super przepis! nigdy nie pomyślałam, że tuńczyka z puszki można wykorzystać w taki sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha ;) no widzisz :) teraz możesz spróbować! i powiedzieć jak poszło!

      Usuń