- 5 ziemniaków
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 łyżeczki kaparów
- 4 suszone pomidory
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 jajo
- 5-6 łyżek otrąb (ja użyłam żytnich)
- przyprawy do smaku: sól ziołowo-czosnkowa, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, czosnek kolorowy, majeranek)
- sok z cytryny/limonki do skropienia gotowych kotletów
Przygotowanie:
- zaczynamy od ugotowania ziemniaków (możemy użyć takich np. z wczorajszego obiadu)
- do ostygniętych i rozgniecionych widelcem ziemniaków dodajemy odsączonego tuńczyka, dokładnie mieszamy
- następnie dodajemy bardzo drobno pokrojone: paprykę, cebulę, suszone pomidory i kapary, mieszamy
- następnie garść pietruszki wraz z przyprawami, dokładnie mieszamy i próbujemy, jeśli czegoś brakuje - doprawiamy
- dodajemy jajo i otręby, mieszamy na gładką masę
masa na placuszki |
- następnie formujemy kotleto-placki (możemy delikatnie obsypać je otrębami) i wykładamy na rozgrzaną patelnię grillową polaną niewielką ilością oleju (u mnie rzepakowego)
placki na patelni |
- smażymy po kilka minut z każdej ze stron
- możemy podawać je na ciepło, bądź po ostygnięciu
- do smaku warto polać je niewielką ilością soku z cytryny
placuszki z tuńczyka i ziemniaków |
Smacznego!
wow! super przepis! nigdy nie pomyślałam, że tuńczyka z puszki można wykorzystać w taki sposób ;)
OdpowiedzUsuńhaha ;) no widzisz :) teraz możesz spróbować! i powiedzieć jak poszło!
Usuń