Dziś zdrowe śniadanie.
Ostatnio kupiłam sporo awokado, bardzo słabo dojrzałe, ale teraz po kilku dniach robią się idealne :) Dlatego też dzisiaj na śniadanie zjadłam pastę z awokado, pozostałe sztuki zużyję pewnie do koktajlu albo sałatki.
Zapraszam!
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado (moje było dość małe)
- 50 g białego chudego sera
- sól, pieprz do smaku
- 5 migdałów
- kropla soku z cytryny
- pieczywo - u mnie bułka pełnoziarnista
Awokado obrałam ze skórki, drobno pokroiłam dodałam do miseczki, delikatnie skropiłam cytryną (głównie po to, by awokado nie ściemniało). Dodałam też 50 gram białego chudego twarogu, rozdrobniłam widelcem i wymieszałam z awokado. Przyprawiłam solą i pieprzem oraz dodałam pokrojone na kawałki migdały. Całość dokładnie wymieszałam i podałam na bułce pełnoziarnistej wraz z pomidorkami koktajlowymi.
Pasta była idealna. Gładkość i delikatność awokado i serka została przełamana migdałami, które co jakiś czas pojawiały się do rozgryzienia. Ciekawy efekt smakowy.
Kanapki zjadłam popijając zielono-miętową herbatą z plasterkiem suszonego pomarańcza.
Takie kanapki polecam na śniadanie, drugie śniadanie bądź kolację.
Lubicie takie pasty? Robicie samodzielnie? Jeśli tak, chętnie zobaczę :)
Smacznego!
jak apetycznie i sycąco!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) zjadłam chyba szybciej niż przygotowałam :)
UsuńFajna pasta, na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńo tak! wyszło dobrze :) Dzięki za wizytę!
UsuńŚwietny pomysł na pastę kanapkową :-)
OdpowiedzUsuńdzięki!
Usuńlubię awokado zamiast masła :-)
OdpowiedzUsuńteż tak stosuję, zwłaszcza że za masłem nie przepadam, a za awokado baardzo!
Usuńrobię podobną pastę, tylko zamiast twarogu dodaję ugotowane jajko :)
OdpowiedzUsuńTo też ciekawy pomysł :) Muszę również przetestować :)
Usuńi ja również, z jajkiem nie robiłam a zrobię jeszcze w tym tygodniu, kilka awokado jeszcze mam :) dzięki!
Usuńbardzo fajna pasta, lubię awokado, nie łączyłam go jeszcze z migdałami.
OdpowiedzUsuńdawały fajny posmak gryząc je co jakiś czas :)
UsuńMmm fajny pomysł na pastę z avocado, akurat mam parę kupionych w domu. Zrobię sobie taka pastę na jutrzejsze śniadanie. Dzięki za fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńA ja dziękuję za odwiedziny :)
UsuńSamodzielne żarełko smakuje najlepiej ^^ Widze, że nie tylko ja lubię te pomidorki :))
OdpowiedzUsuńha! te pomidorki na zdjęciu wyglądają jak wielkie pomidory :)
UsuńBardzo fajna pasta :) chętnie taką zrobię.
OdpowiedzUsuń:) daj znać jak wyszło i jak smakowało
Usuń