Makaron w stylu a'la carbonara. Zapraszam!
Składniki:
- szynka - 1 plasterek o grubości 1 cm
- kiełbasa - kawałek około 6 cm
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- ser żółty - u mnie podpuszczkowy żółty
- sól, pieprz, chili
- oliwa
- makaron
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Szynkę i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cebulę i chili.
Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy dokładnie. Przyprawiamy, mieszamy. Wyłączamy gaz. Dodajemy roztrzepane jajko i szybko mieszamy. Następnie dodajemy trochę startego sera i jeszcze chwilę szybko mieszamy. Podajemy :)
Na wierzch posypałam jeszcze startym serem i zieleniną. Podałam.
Wygląda ładnie i podobno smakowało :) Sama nie jadłam, bo w tym czasie byłam na kuracji neera, o której Wam już pisałam TUTAJ
Smacznego!
Takie dania są najlepsze :))
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest, czasami coś z niczego smakuje i wygląda lepiej niż pracowicie przygotowane specjalne danie :) Ja lubię takie kombinowanie :)
UsuńTaka polska wersja carbonara. :))
OdpowiedzUsuńha! właśnie - jak nic, kiełbasa dała polskości :)
UsuńSzybko i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńtak najłatwiej :)
Usuńlubię takie kombinowanie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńi ja też, często wychodzi z tego coś dobrego :)
Usuń