niedziela, 30 listopada 2014

moje zdrowe, weekendowe śniadanie - owsianka z owocami i orzechami

Uwielbiam weekendy! A w takie mroźne dni jak dzisiaj na śniadanie idealne jest podanie czegoś ciepłego: zupa mleczna lub owsianka.

U mnie zawitała owsianka. Oczywiście tylko z nazwy, bo moja nie z płatków owsianych, a jaglanych i orkiszowych. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut, a przyjemność jedzenia i tego smaku zostanie z Wami na dłużej :)

Zapraszam!


Składniki:
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 mrożone truskawki
  • 1/2 banana
  • owoce granatu z 1/2 owocu
  • garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Płatki zalałam mlekiem, dodałam mrożone truskawki i cukier. Całość gotowałam na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając.

Po kilku minutach (3-5) wyłożyłam do miseczki, dodając pokrojonego banana, owoce granatu oraz orzechy. Truskawki nadały delikatnie różowego koloru mojej owsiance. Całość bardzo dobra, bardzo zdrowa, idealna na taki dzień jak dziś.



W tygodniu nie mam czasu na ciepłe śniadania, z reguły wybieram koktajl (owoce+jogurt) z płatkami. Ale w weekendy lubię zaszaleć i na śniadanie zjeść coś innego niż zwykle.



Takie kombinacje owsianki robiłam już kilka razy. Kiedyś dodawałam też kakao, dla koloru i smaku. W sumie składniki mojej owsianki zależne są od tego, co akurat mam w domu.
 
Moje śniadanie było pyszne :) Czy Wy również "szalejecie" ze śniadaniami?

Smacznego!


2 komentarze: