wtorek, 24 marca 2015

placki z batatów coś a'la ziemniaczane

Witajcie!
Nie było mnie i nie było, ale jestem! 
WITAJCIE WIOSNĄ! :) W sobotę rozpoczęła się moja ulubiona pora roku :)

Poniżej, niemalże na specjalną prośbę, przepis na placki z batatów. Robione na podobieństwo zwykłych ziemniaczanych.

Zapraszam!




Składniki:

  • 2 bataty
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka (M)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka chili
  • 1/2 łyżki soli

Przygotowanie:

Bataty zetrzeć na tarce, albo jak ja posłużyć się sprzętem do tego stworzonym :) Bataty są twarde i ręcznie trochę to potrwa. Dodać cebulę i również ją zetrzeć. Do startych batatów i cebuli dodać jajka, dokładnie wymieszać, a następnie dodać mąkę wraz z przyprawami. Mi najbardziej pasuje połączenie batatów ze słodką papryką i chili.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na dosłownie 5-10 minut. Po tym czasie ponownie wymieszać.

Smażyć na rozgrzanym oleju, u mnie rzepakowy.




Po usmażeniu placki układałam na ręcznikach papierowych by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Z tej porcji wyszło mi 18 placków.







Przepis prosty, a smak wyśmienity. Dla tych którzy lubią bataty - przepis obowiązkowy. 
Placki można jeść jako samodzielne danie, bądź z dodatkiem np. łososia.
Swoje planowałam zjeść z łososiem właśnie, ale nie doczekałam :) W trakcie smażenia zjadłam już swoją porcję. Muszę dodać, że smakowały zarówno zaraz po usmażeniu jeszcze gorące, jak i zimne. Uwielbiam! :)


Bardzo dziękuję Wam za wszystkie wpisy pod moją fantazją na temat sernika przepis spotkał się z niespodziewanie pozytywnym odbiorem :)

Smacznego!

30 komentarzy:

  1. Lubię bataty i musze spróbować zrobić takie placuszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam połączenie batatów ze słodką papryką i chili, słodkie bataty wg mnie idealnie się łączą z tymi przyprawami :)

      Usuń
  2. Same bataty pieczone w piekarniku są dla nas zdecydowanie za słodkie ale już w formie wypieku mogłyby nam bardziej przypaść do gustu. Natomiast placków ziemniaczanych już od dzieciństwa nie jadłyśmy, więc nawet nie mogłybyśmy ich porównać :P
    Placki na patelni wyglądają genialnie... jak glizdy xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię bataty :-) są świetne w smaku :-) placki muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placków z batatów jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie super! Podoba mi się ich konsystencja. Super pomysł z batatami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam. Rewelacyjnie wyglądają. Jaka ilość plackòw z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę koniecznie zrobić takie placuszki - uwielbiam placki ziemniaczane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba ten pomysł! Chętnie spróbuję, jak tylko kupię bataty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są coraz bardziej dostępne, ostatnio widziałam nawet w biedrze

      Usuń
  9. Będa u mnie jutro na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  10. z babatów robiłam pieczone frytki, mają charalterystyczny słodki smak. Myślę, że placki też by mnie posmakowały

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne placuszki, zjadłabym takich :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za smażonymi daniami i chyba zrobię podobne placki, ale w wersji pieczonej :) Ciekawe co mi z tego wyjdzie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo jak wyjdzie daj znać, ja też wolałabym z piekarnika, ale bałam się, że nie wyjdą :)

      Usuń
  13. Bardzo fajny pomysł:) Ja jeszcze nie miałam okazji próbować batatów, ale na pewno je gdzieś kupię i skosztuje;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis, takich placków jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. ooo.. batatów w formie placków nie miałam jeszcze okazji jeść.. ale wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie robiłam placków z batatów, coś czuję że czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale fajowe placuszki :) nie jadłam jeszcze takich....ale mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę koniecznie spróbować, wyglądają cudnie, a że uwielbiamy frytki z batatów to pewnie pokochamy te placki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czas na bataty! muszę wreszcie je kupić i zrobić takie placuszki:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawe wykorzystanie batatów, z pewnością spróbuję wykorzystać Twój przepis, dzięki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ważne, że wróciłaś, bo w końcu na wiosną wszystko budzi się do życia :) A placki wyglądają apetycznie i ciekawe jest dodanie mąki ryżowej :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kiedyś mi nie wyszły- żle starłam batata- wyrzuciłam, bolało bo tani nie jest. Twoje są przysmaczne i pięknie zrumienione:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. współczuję.. ja zaczęłam ścierać ręcznie, ale jako że batat twardszy niż zwykły ziemniak po dosłownie chwili miałam dość i dałam zaszaleć maszynie, tej poszło sprawnie i wszystko na szczęście się udało!

      Usuń