Nie było mnie i nie było, ale jestem!
WITAJCIE WIOSNĄ! :) W sobotę rozpoczęła się moja ulubiona pora roku :)
Poniżej, niemalże na specjalną prośbę, przepis na placki z batatów. Robione na podobieństwo zwykłych ziemniaczanych.
Zapraszam!
Składniki:
- 2 bataty
- 6 łyżek mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 3 jajka (M)
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- olej rzepakowy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka chili
- 1/2 łyżki soli
Przygotowanie:
Bataty zetrzeć na tarce, albo jak ja posłużyć się sprzętem do tego stworzonym :) Bataty są twarde i ręcznie trochę to potrwa. Dodać cebulę i również ją zetrzeć. Do startych batatów i cebuli dodać jajka, dokładnie wymieszać, a następnie dodać mąkę wraz z przyprawami. Mi najbardziej pasuje połączenie batatów ze słodką papryką i chili.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na dosłownie 5-10 minut. Po tym czasie ponownie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju, u mnie rzepakowy.
Po usmażeniu placki układałam na ręcznikach papierowych by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Z tej porcji wyszło mi 18 placków.
Przepis prosty, a smak wyśmienity. Dla tych którzy lubią bataty - przepis obowiązkowy.
Placki można jeść jako samodzielne danie, bądź z dodatkiem np. łososia.
Swoje planowałam zjeść z łososiem właśnie, ale nie doczekałam :) W trakcie smażenia zjadłam już swoją porcję. Muszę dodać, że smakowały zarówno zaraz po usmażeniu jeszcze gorące, jak i zimne. Uwielbiam! :)
Bardzo dziękuję Wam za wszystkie wpisy pod moją fantazją na temat sernika przepis spotkał się z niespodziewanie pozytywnym odbiorem :)
Smacznego!
Lubię bataty i musze spróbować zrobić takie placuszki
OdpowiedzUsuńpolecam połączenie batatów ze słodką papryką i chili, słodkie bataty wg mnie idealnie się łączą z tymi przyprawami :)
UsuńSame bataty pieczone w piekarniku są dla nas zdecydowanie za słodkie ale już w formie wypieku mogłyby nam bardziej przypaść do gustu. Natomiast placków ziemniaczanych już od dzieciństwa nie jadłyśmy, więc nawet nie mogłybyśmy ich porównać :P
OdpowiedzUsuńPlacki na patelni wyglądają genialnie... jak glizdy xD
glizdy mnie rozwaliły :)
UsuńBardzo lubię bataty :-) są świetne w smaku :-) placki muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPlacków z batatów jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńspróbuj :)
Usuńjakie super! Podoba mi się ich konsystencja. Super pomysł z batatami!
OdpowiedzUsuńMniam. Rewelacyjnie wyglądają. Jaka ilość plackòw z tych proporcji?
OdpowiedzUsuńwyszło 18, już dopisuję do posta
Usuńmuszę koniecznie zrobić takie placuszki - uwielbiam placki ziemniaczane :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten pomysł! Chętnie spróbuję, jak tylko kupię bataty.
OdpowiedzUsuńsą coraz bardziej dostępne, ostatnio widziałam nawet w biedrze
UsuńBęda u mnie jutro na obiad!
OdpowiedzUsuńz babatów robiłam pieczone frytki, mają charalterystyczny słodki smak. Myślę, że placki też by mnie posmakowały
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki, zjadłabym takich :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za smażonymi daniami i chyba zrobię podobne placki, ale w wersji pieczonej :) Ciekawe co mi z tego wyjdzie :P
OdpowiedzUsuńoo jak wyjdzie daj znać, ja też wolałabym z piekarnika, ale bałam się, że nie wyjdą :)
UsuńBardzo fajny pomysł:) Ja jeszcze nie miałam okazji próbować batatów, ale na pewno je gdzieś kupię i skosztuje;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, takich placków jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńooo.. batatów w formie placków nie miałam jeszcze okazji jeść.. ale wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam placków z batatów, coś czuję że czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńAle fajowe placuszki :) nie jadłam jeszcze takich....ale mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, wyglądają cudnie, a że uwielbiamy frytki z batatów to pewnie pokochamy te placki :)
OdpowiedzUsuńCzas na bataty! muszę wreszcie je kupić i zrobić takie placuszki:))
OdpowiedzUsuńCiekawe wykorzystanie batatów, z pewnością spróbuję wykorzystać Twój przepis, dzięki! :-)
OdpowiedzUsuńWażne, że wróciłaś, bo w końcu na wiosną wszystko budzi się do życia :) A placki wyglądają apetycznie i ciekawe jest dodanie mąki ryżowej :)
OdpowiedzUsuńKiedyś mi nie wyszły- żle starłam batata- wyrzuciłam, bolało bo tani nie jest. Twoje są przysmaczne i pięknie zrumienione:)
OdpowiedzUsuńwspółczuję.. ja zaczęłam ścierać ręcznie, ale jako że batat twardszy niż zwykły ziemniak po dosłownie chwili miałam dość i dałam zaszaleć maszynie, tej poszło sprawnie i wszystko na szczęście się udało!
Usuń