Lubię bakłażana, choć jeszcze jakieś 2 lata temu nie powiedziałabym tego tak pewnie. Zazwyczaj wybierałam cukinię. Ale smaki się zmieniają i mimo, że dalej w pojedynku bakłażan - cukinia, to cukinia znajduje się na 1 miejscu mojej listy, tak ostatnio na talerzu króluje bakłażan, zwłaszcza, że ostatnio cukinia kosztuje zawrotne sumy ;)
Zapraszam na faszerowanego bakłażana!
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie indyk)
- 1/2 cebuli
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- pomidorki koktajlowe
- 1/3 szklanki ryżu (u mnie biały i dziki)
- olej rzepakowy
- miąższ z 1/2 bakłażana
- sól, pieprz, zioła
Przygotowanie:
- Z bakłażana wydrążyć środek, delikatnie, by nie zrobić dziur. Połówki delikatnie posolić.
- Ryż ugotować al dente.
- Rozgrzać patelnię, dodać olej rzepakowy i wyłożyć pokrojoną cebulę i szalotkę, dodać czosnek i chwilę dusić. Przyprawić.
- Środek z 1/2 bakłażana dodać do cebuli wraz z suszonymi pomidorami. Wymieszać i po chwili dodać mięso mielone.
- Całość dokładnie wymieszać i dalej chwilę dusić.
- Gdy mięso będzie miało zmieniony kolor, będzie ścięte zgasić gaz i do mieszanki dodać podgotowany ryż.
- Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić.
- Faszerować połówki bakłażana, na wierzch ułożyć pomidorki koktajlowe.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 20-30 minut.
Do farszu można dodać sos pomidorowy, wtedy całość nie będzie zbyt sucha. Mojego bakłażana nawilżyły nieco pomidorki. Można też całość posypać żółtym startym serem i tak zapiekać.
Smacznego!
Uwielbiam faszerowane warzywa:)
OdpowiedzUsuńChętnie wykorzystam przepis, jest bardzo w moim stylu ;)
OdpowiedzUsuńFajnie, daj znać jak smakowało :)
Usuńteż ostatnio faszerowałam bakłażany :) Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBakłażany faszerowane mięsem, pomidorkami i ryżem musiały być pysznym, sycącym i pełnym witamin obiadkiem;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł;)
Bakłażany uwielbiam! Ale mi apetytu narobiłaś!!!
OdpowiedzUsuń:) taki był cel!
UsuńBardzo zacna propozycja :)
OdpowiedzUsuńa ja cukinię znam, a bakłażana nie miałam okazji jakoś jeść!
OdpowiedzUsuńA strasznie właśnie zawsze chciałam spróbować faszerowanego, mniam! :)
Spróbuj bakłażana!
UsuńJa też polubiłam się z bakłażanem dopiero rok temu, chociaż nadal wolę cukinię :)
OdpowiedzUsuńno cukinia ma inny smak, ale właśnie - wygrywa :)
Usuńbardzo lubię faszerowane warzywa :) Twój przepis jest bardzo inspirujący ;)
OdpowiedzUsuń