środa, 4 marca 2015

propozycja obiadowa - faszerowany bakłażan

Witajcie!

Lubię bakłażana, choć jeszcze jakieś 2 lata temu nie powiedziałabym tego tak pewnie. Zazwyczaj wybierałam cukinię. Ale smaki się zmieniają i mimo, że dalej w pojedynku bakłażan - cukinia, to cukinia znajduje się na 1 miejscu mojej listy, tak ostatnio na talerzu króluje bakłażan, zwłaszcza, że ostatnio cukinia kosztuje zawrotne sumy ;)

Zapraszam na faszerowanego bakłażana!




Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie indyk)
  • 1/2 cebuli
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/3 szklanki ryżu (u mnie biały i dziki)
  • olej rzepakowy
  • miąższ z 1/2 bakłażana
  • sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
  • Z bakłażana wydrążyć środek, delikatnie, by nie zrobić dziur. Połówki delikatnie posolić.
  • Ryż ugotować al dente.
  • Rozgrzać patelnię, dodać olej rzepakowy i wyłożyć pokrojoną cebulę i szalotkę, dodać czosnek i chwilę dusić. Przyprawić.
  • Środek z 1/2 bakłażana dodać do cebuli wraz z suszonymi pomidorami. Wymieszać i po chwili dodać mięso mielone.
  • Całość dokładnie wymieszać i dalej chwilę dusić.
  • Gdy mięso będzie miało zmieniony kolor, będzie ścięte zgasić gaz i do mieszanki dodać podgotowany ryż.
  • Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić.
  • Faszerować połówki bakłażana, na wierzch ułożyć pomidorki koktajlowe.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 20-30 minut.



Do farszu można dodać sos pomidorowy, wtedy całość nie będzie zbyt sucha. Mojego bakłażana nawilżyły nieco pomidorki. Można też całość posypać żółtym startym serem i tak zapiekać.


Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowane warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wykorzystam przepis, jest bardzo w moim stylu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. też ostatnio faszerowałam bakłażany :) Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bakłażany faszerowane mięsem, pomidorkami i ryżem musiały być pysznym, sycącym i pełnym witamin obiadkiem;)
    Bardzo ciekawy pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bakłażany uwielbiam! Ale mi apetytu narobiłaś!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja cukinię znam, a bakłażana nie miałam okazji jakoś jeść!
    A strasznie właśnie zawsze chciałam spróbować faszerowanego, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też polubiłam się z bakłażanem dopiero rok temu, chociaż nadal wolę cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię faszerowane warzywa :) Twój przepis jest bardzo inspirujący ;)

    OdpowiedzUsuń