Dzisiaj w ramach obiadu do pracy zdrowe, dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym z dodatkiem kaszy jaglanej.
Zapraszam!
Składniki na pulpety:
- mięso mielone (u mnie udziec z indyka, jakieś 40 dkg)
- suszona włoszczyzna (u mnie domowa: marchew, por i pietruszka)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili
- woda, albo bulion do gotowania pulpetów
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki (lub 1 cebula)
- olej rzepakowy
- przecier pomidorowy - 500 ml
- przyprawy do smaku, u mnie również suszona marchew, por i pietruszka
Zaczynam od przygotowania pulpetów. Do mięsa mielonego dodaję przyprawy, tym razem dodałam sporo suszonych i zmielonych warzyw: marchew, pietruszka, por oraz paprykę, chili, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszałam i ulepiłam małe kulki. Nastawiłam wodę, do której wrzuciłam trochę włoszczyzny i posoliłam ją.
Akcja sos: drobno pokroiłam szalotki i czosnek - wrzuciłam na gorący olej rzepakowy i nieco pomieszałam. Po chwili dodałam przecier pomidorowy, zmniejszyłam ogień i pomieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem.
Woda się zagotowała - wrzuciłam pulpety - nie wszystkie na raz, dosłownie kilka. Jak wypłynęły dodałam je do sosu pomidorowego. I w sosie dusiły się pod przykryciem jakieś 20 minut, co jakiś czas je mieszałam.
W tzw. międzyczasie ugotowałam kaszę jaglaną. Gdy wszystko było gotowe spakowałam porcję do pojemnika do pracy.
I to było danie do pracy, ale w domu był też obiad, te same pulpety z tym samym sosem podałam z makaronem. W sumie tak samo można spakować do pracy. Dodatki zależą od Was.
Sam sos pomidorowy można wykorzystać jako sos do makaronu, kaszy, czy po zredukowaniu jako baza do pizzy.
Smacznego!
Bardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńPycha! Smacznie i prosto, tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńPs. Zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie :)
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńświetna opcja- można zjeść sycący posiłek i nie być cały dzień o kanapkach :)
OdpowiedzUsuńo tak! czasy tylko na kanapkach mam dawno za sobą :)
Usuń