Zapraszam!
Składniki:
- kasza gryczana - po ugotowaniu 4 łyżki (około 1/2 woreczka)
- mała cebula
- 1 marchew
- kawałek cukinii (około 5 cm)
- pomidory z puszki
- przyprawy do smaku
- olej rzepakowy
Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Marchew, cebulę i cukinię drobno posiekać - ja użyłam szatkownicy. Chodziło mi o drobne, ale jednak wyczuwalne kawałki warzyw.
Na rozgrzany olej wrzucić posiekane warzywa, przyprawić, wymieszać i dusić przez chwilę. Dodać puszkę pomidorów, zmniejszyć gaz i dusić jakieś 20 minut.
Gotowe. Ja warzywa wymieszałam z kaszą gryczaną paloną. Z takimi warzywami można podać również kaszę jaglaną, czy inną jaką macie, czy Wam smakuje. Warzywa mogą być również farszem naleśników czy dodatkiem do mięsa. Mój obiad w pracy tym razem był bezmięsny, ale bardzo smakowity.
Smacznego!
Świetna mieszanka :) Bardzo mi się podoba taki zestaw i sama często robię podobny :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńKasza gryczana to zdecydowanie moja ulubiona kasza!
OdpowiedzUsuńoj moja też, choć ostatnio ostro walczy z jaglaną :)
Usuń