poniedziałek, 16 lutego 2015

obiad do pracy #5

Witajcie!

Dzisiejszy obiad do pracy może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale do bardzo dobrych na pewno. Pokażę Wam jak zrobić kurczaka w panierce, zdrowej, bez tłuszczu (dodatkowego), którego możecie wykorzystać na obiad dla dzieciaków albo przekąskę na imprezę.

Fast-foodowy kurczak z marchewką z groszkiem i ryżem.

Zapraszam!




Składniki:

  • marchewka z groszkiem - mrożonka
  • ryż - u mnie mieszanka z dzikim
  • pierś z kurczaka
  • płatki żytnie (można użyć np. otręby albo płatki kukurydziane)
  • sezam
  • przyprawa do kurczaka, bądź zestaw ulubionych przypraw
  • jajko

Przygotowanie:

Marchew z groszkiem poddusiłam w niewielkiej ilości wody dodając nieco soli i pieprzu ziołowego.

Ryż ugotowałam al dente.

Kurczaka pokroiłam w paski. Obtoczyłam w przyprawach i wrzuciłam do talerza z roztrzepanym jajkiem. Dokładnie obtoczyłam i następnie panierowałam w płatkach żytnich (które wcześniej nieco zmieliłam, żeby były drobniejsze) wymieszanych z sezamem.
Całość układałam na papierze do pieczenia i wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na jakieś 20-25 minut. Kawałki kurczaka były dość cienkie, więc pieczenie nie musiało trwać długo. W połowie pieczenia odwróciłam kurczaki. Czas pieczenia musicie sprawdzać, wszystko zależy od piekarnika.





Po wyjęciu kawałków kurczaków z piekarnika, ułożyłam całe danie w pojemniku i było gotowe do zabrania do pracy.






Taki kurczak może być idealną przekąską na imprezę - smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Można dorobić do niego sos coś a'la tzatziki i będzie idealnie :) Można tez użyć tak przyrządzonego kurczaka jako składnik sałatki.

Jest też fajną/ zdrowszą alternatywą fast foodów dla dzieci :)

A jak Wasze propozycje obiadów do pracy? Chętnie zobaczę!

Smacznego!


13 komentarzy: