Dzisiejszy obiad do pracy może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale do bardzo dobrych na pewno. Pokażę Wam jak zrobić kurczaka w panierce, zdrowej, bez tłuszczu (dodatkowego), którego możecie wykorzystać na obiad dla dzieciaków albo przekąskę na imprezę.
Fast-foodowy kurczak z marchewką z groszkiem i ryżem.
Zapraszam!
- marchewka z groszkiem - mrożonka
- ryż - u mnie mieszanka z dzikim
- pierś z kurczaka
- płatki żytnie (można użyć np. otręby albo płatki kukurydziane)
- sezam
- przyprawa do kurczaka, bądź zestaw ulubionych przypraw
- jajko
Przygotowanie:
Marchew z groszkiem poddusiłam w niewielkiej ilości wody dodając nieco soli i pieprzu ziołowego.
Ryż ugotowałam al dente.
Kurczaka pokroiłam w paski. Obtoczyłam w przyprawach i wrzuciłam do talerza z roztrzepanym jajkiem. Dokładnie obtoczyłam i następnie panierowałam w płatkach żytnich (które wcześniej nieco zmieliłam, żeby były drobniejsze) wymieszanych z sezamem.
Całość układałam na papierze do pieczenia i wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na jakieś 20-25 minut. Kawałki kurczaka były dość cienkie, więc pieczenie nie musiało trwać długo. W połowie pieczenia odwróciłam kurczaki. Czas pieczenia musicie sprawdzać, wszystko zależy od piekarnika.
Taki kurczak może być idealną przekąską na imprezę - smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Można dorobić do niego sos coś a'la tzatziki i będzie idealnie :) Można tez użyć tak przyrządzonego kurczaka jako składnik sałatki.
Jest też fajną/ zdrowszą alternatywą fast foodów dla dzieci :)
A jak Wasze propozycje obiadów do pracy? Chętnie zobaczę!
Smacznego!
Bardzo ciekawa kompozycja :) Warto spróbowac, więc pewnie się skusze :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło i czy smakowało :)
UsuńDomowe posiłki do pracy to najlepszy wybór ^^ Ps. wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńtakie obiadki to ja mogę jeść! ;)
OdpowiedzUsuńha! i ja też :)
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne kąski w samym sezamie i podawałam z sosem czosnkowym. Pysznosci.
OdpowiedzUsuńdo spróbowania :)
UsuńFajny zestaw :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię takie kęski z kurczaka. Panierkę robię przeważnie ze zmielonych w młynku otrębów i siemienia lnianego, też wychodzi super!
OdpowiedzUsuńo widzisz, kolejny pomysł!
Usuńmniam :-)
OdpowiedzUsuń