W ramach dzisiejszego obiadu RYBA, nie byle jaka bo polędwica z dorsza podana w towarzystwie zielonej fasolki szparagowej i kaszy gryczanej.
Składniki:
- fasolka szparagowa zielona (mrożonka)
- polędwica z dorsza
- suszone pomidory
- kasza gryczana niepalona
- olej z suszonych pomidorów
- przyprawy do smaku: sól, zioła do ryb, pieprz ziołowy
- sok z cytryny do skropienia ryby (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę oraz fasolkę szparagową. W międzyczasie dusimy rybę. Najpierw przyprawiamy ją wg uznania, a potem układamy na patelni z rozgrzanym olejem z suszonych pomidorów. Kawałki suszonych pomidorów układamy na rybie. Dusimy rybę dosłownie kilka minut, choć zależy to od jej wielkości, ja miałam niewielkie kawałeczki.
Podałam rybę wraz z kaszą i zieloną fasolką szparagową. Kasza gryczana niepalona ma dość delikatny smak, suszone pomidory nadały wyrazu całej potrawie. Sok z cytryny podkręcił smak ryby. Wyszło zdrowo i smacznie. Polecam.
Smacznego!
Świetny obiad ,wszystko ,co lubię.
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :) zjadłabym taki obiadek....
OdpowiedzUsuńdo dzieła - łatwy i szybki i rzeczywiście smaczny i starałam się, by był zdrowy :)
UsuńMmmm, wszystko to jest takie pyszne...
OdpowiedzUsuńmniam.. ta fasolka przypomniała mi lato! :D
OdpowiedzUsuńOj tak bardzo apetyczny obiadek :D
OdpowiedzUsuńlubię niepaloną kaszę, a w tym daniu super komponuje się z pozostałymi składnikami
OdpowiedzUsuńZdrowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńRyba prezentuje się wybornie, a całe danie wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wszystkie komentarze, aż chce się gotować i... jeść :)
UsuńŚwietnie wygląda ten dorsz :)
OdpowiedzUsuńdzięki!
Usuń