Kiedyś już robiłam bardzo podobną i pokazywałam Wam ją tutaj zupa krem z fasolki
składniki:
- (mrożona) fasolka szparagowa
- cebula
- pestki słonecznika
- kropla oleju
- przyprawy do smaku
opcjonalnie:
- dodatki, np: grzanki, groszek ptysiowy
- jogurt lub śmietana do zabielenia
przygotowanie:
Zaczynamy od posiekania cebuli, którą dusimy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy (mrożoną) fasolkę szparagową (około 2 szklanek na dwie porcje zupy). Mieszamy i dodajemy wodę (2 szklanki). Gotujemy. Jak fasolka będzie miękka traktujemy ją blenderem. Wstawiamy jeszcze na gaz, przyprawiamy i podajemy.
Możemy posypać słonecznikiem, dodać grzanki, czy groszki ptysiowe. Można zabielić jogurtem, bądź śmietaną.
Ja zjadłam w wersji light - czyli jedynie ze słonecznikiem.
Prezentowała się tak:
zupa z fasolki szparagowej |
Smacznego!
Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz