niedziela, 30 marca 2014

dietetyczny obiad: czerwona zupa, czyli zupa-krem z pieczonej papryki i pomidorów

Każdy kto choć raz spróbuje zupy z pieczonej papryki bądź pieczonej papryki i pomidorów będzie ją powtarzał i powtarzał... Jest pyszna!

czerwona zupa


Poniżej składniki na naszą czerwoną zupę (na 4 porcje):
  • jedna średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • 4 czerwone papryki
  • puszka pomidorów w puszcze (bez skórki)
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie lub oregano czy bazylia
  • papryka węgierska mielona słodka 
  • opcjonalnie: kostka rosołowa albo bulion
Przygotowanie:

1. zaczynamy od rozgrzania piekarnika i wstawienia tam papryki - najlepiej pokrojona na pół i oczyszczona - w piekarniku powinna być około 30-40 minut w 180-200 stopniach, do czasu, gdy skórka zacznie być czarna, pieczemy je w naczyniu bez przykrycia

2. wyjmujemy paprykę - musimy zdjąć z niej skórkę, można na chwilę naczynie w którym się piekła przykryć folią aluminiową, wtedy skórka zejdzie nam prawie sama


3. kroimy cebulę w tzw. piórka dusimy na łyżce oliwy dodając nieco soli i mielonej papryki węgierskiej, która ma niesamowity smak oraz podkręci kolorystycznie naszą zupę
  
 


4. dodajemy suszone pomidory, naszą paprykę i pomidory z puszki, przyprawiamy i mieszamy




5. dodajemy szklankę wody i opcjonalnie kostkę rosołową (albo bulion); ja w celu ograniczenia kaloryczności nie dodałam ani bulionu, ani kostki - jedynie zwykłą wodę, smak papryki i pomidorów jest tak intensywny, że wg mnie bulion jest zbędny








 6.  gotujemy, zestawiamy z ognia i używamy blendera, jeszcze raz wstawiamy na gaz podgotowujemy i ostatecznie przyprawiamy

 











Zupa jest praktycznie gotowa. Możemy podać ją z parmezanem, grzankami, paluszkami grissini. Każda jej wersja jest przepyszna.

zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Najbardziej dietetyczna wersja tej zupy to po prostu zupa bez dodatków, jej smak wynagrodzi Wam brak jakiejkolwiek grzanki :)

 







Muszę przyznać, że zupa nabiera jeszcze więcej smaku na dzień po jej przygotowaniu.

Kiedyś już pokazywałam Wam bardzo podobną wersję tej zupy TUTAJ

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wypróbowałam przepis - pyszny i wart wypróbowania. Jak się lubi paprykę to pomysł boski!

    OdpowiedzUsuń