czerwona zupa |
Poniżej składniki na naszą czerwoną zupę (na 4 porcje):
- jedna średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- 4 czerwone papryki
- puszka pomidorów w puszcze (bez skórki)
- sól i pieprz do smaku
- zioła prowansalskie lub oregano czy bazylia
- papryka węgierska mielona słodka
- opcjonalnie: kostka rosołowa albo bulion
1. zaczynamy od rozgrzania piekarnika i wstawienia tam papryki - najlepiej pokrojona na pół i oczyszczona - w piekarniku powinna być około 30-40 minut w 180-200 stopniach, do czasu, gdy skórka zacznie być czarna, pieczemy je w naczyniu bez przykrycia
2. wyjmujemy paprykę - musimy zdjąć z niej skórkę, można na chwilę naczynie w którym się piekła przykryć folią aluminiową, wtedy skórka zejdzie nam prawie sama
3. kroimy cebulę w tzw. piórka dusimy na łyżce oliwy dodając nieco soli i mielonej papryki węgierskiej, która ma niesamowity smak oraz podkręci kolorystycznie naszą zupę
4. dodajemy suszone pomidory, naszą paprykę i pomidory z puszki, przyprawiamy i mieszamy
5. dodajemy szklankę wody i opcjonalnie kostkę rosołową (albo bulion); ja w celu ograniczenia kaloryczności nie dodałam ani bulionu, ani kostki - jedynie zwykłą wodę, smak papryki i pomidorów jest tak intensywny, że wg mnie bulion jest zbędny
6. gotujemy, zestawiamy z ognia i używamy blendera, jeszcze raz wstawiamy na gaz podgotowujemy i ostatecznie przyprawiamy
Zupa jest praktycznie gotowa. Możemy podać ją z parmezanem, grzankami, paluszkami grissini. Każda jej wersja jest przepyszna.
zupa z pieczonej papryki i pomidorów |
Najbardziej dietetyczna wersja tej zupy to po prostu zupa bez dodatków, jej smak wynagrodzi Wam brak jakiejkolwiek grzanki :)
Muszę przyznać, że zupa nabiera jeszcze więcej smaku na dzień po jej przygotowaniu.
Kiedyś już pokazywałam Wam bardzo podobną wersję tej zupy TUTAJ
Smacznego!
Wypróbowałam przepis - pyszny i wart wypróbowania. Jak się lubi paprykę to pomysł boski!
OdpowiedzUsuń