Kasza jaglana jest dobrym źródłem energii: 320 – 340 kcal/100 g, zawiera około 10 – 11% białka, nie zawiera glutenu. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Ma właściwości wysuszające i antywirusowe. Podaje się ją przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Kasza jaglana szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej - informacje na podstawie https://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_jaglana
przygotowanie:
- kaszę gotujemy jak na opakowaniu
- pomidorki koktajlowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy ziołami (np. bazylią) i pieczemy aż będą miękkie
- do miseczki wsypujemy kaszę dodajemy pomidorki i mieszamy
danie prezentuje się tak:
kasza jaglana z pomidorkami |
Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz