niedziela, 16 marca 2014

kasza jaglana na kolację

Pomysłem na kolację, czy przekąskę w pracy, a po dodaniu kawałka np. grillowanego bądź pieczonego kurczaka - pomysł na obiad to kasza jaglana z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

Kasza jaglana jest dobrym źródłem energii: 320 – 340 kcal/100 g, zawiera około 10 – 11% białka, nie zawiera glutenu. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Ma właściwości wysuszające i antywirusowe. Podaje się ją przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Kasza jaglana szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej - informacje na podstawie https://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_jaglana

przygotowanie:
- kaszę gotujemy jak na opakowaniu
- pomidorki koktajlowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy ziołami (np. bazylią) i pieczemy aż będą miękkie
- do miseczki wsypujemy kaszę dodajemy pomidorki i mieszamy

danie prezentuje się tak:


kasza jaglana z pomidorkami
Smacznego!

Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz