środa, 19 marca 2014

dietetyczny obiad: pieczony dorsz z kawałkami pieczonej papryki i brązowym ryżem

Dzisiaj obiad rybny. Zaserwowałam dorsza, który to posiada bardzo smaczne, białe i delikatne mięso o niskiej zawartości tłuszczu (do 3%) i o wysokiej, bo aż 18% zawartości białka.

Idealna ryba dla dietujących. Oczywiście w wersji bez panierki i tłustych frytek!

Dorsz z pieczoną papryką i brązowym ryżem.

składniki:
- filet dorsza bez skóry
- 1 spora czerwona papryka
- brązowy ryż
- przyprawy do smaku
- czosnek, sos sojowy

przygotowanie:
- zaczynamy od ugotowania ryżu (zgodnie z poleceniem na opakowaniu)

- w czasie gotowania się ryżu, przygotowujemy paprykę: myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki - wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika - około 180 stopni, papryka potrzebuje być w piekarniku około 30 minut, pieczemy aż skórka zacznie czarnieć. Po wyjęciu papryki z piekarnika warto włożyć ją do woreczka lub przykryć naczynie folią aluminiową, żeby chwilę się poparowało - wtedy jeszcze łatwiej zdejmiemy z niej skórkę

- przygotowujemy dorsza, pieczemy zawiniętego w folii aluminiowej: układamy filety i przyprawiamy: pieprzem ziołowym, sosem sojowym, majerankiem i plasterkami czosnku (ja użyłam dwa ząbki czosnku) - dla osób, które nie przepadają za czosnkiem - pieczony ma zupełnie inny smak, niż surowy - polecam spróbować); mój gotowy do pieczenia dorsz wyglądał tak:

dorsz przed pieczeniem
- tak przygotowanego dorsza wkładamy do piekarnika, w którym piecze się już papryka (ryba potrzebuje około 15 minut)

Po chwili wszystkie składniki naszego obiadu są już gotowe i możemy wykładać je na talerz.

Mój talerz wyglądał tak:

dorsz z pieczoną papryką i brązowym ryżem

Smacznego!

Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz