Święta, święta i po świętach :) Zleciało. Sporo przygotowań, trochę szalonych zakupów i już po...
A dzisiaj w ramach słodkiej niedzieli coś słodkiego, ale zdrowego i dietetycznego. Ciastka z kaszy jaglanej.
O kaszy jaglanej jest bardzo głośno. I słusznie - jest bardzo zdrowa. Co ważne - jaglana jako jedyna kasza jest zasadotwórcza. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Zawiera za to krzemionkę, której wdzięczne będą nasze włosy, skóra i paznokcie :)
Zapraszam na ciastka z kaszy jaglanej :)
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki zmielonych płatków migdałowych
2 łyżki całych płatków migdalowych
1 łyżka kakao
2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Kaszę należy ugotować. Ja gotowałam w wodzie, można w mleku. Suche składniki należy ze sobą wymieszać. Następnie dodać jeszcze ciepłą kaszę. Całość dokładnie wymieszać.
Ułożyć masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na dosłownie 10 minut.
Z podanej przeze mnie porcji wyszło 7 sporych ciasteczek.
Ciastka będą idealne np. na drugie śniadanie albo jako przekąska podczas długiego spaceru. W taką pogodę (w końcu jest śnieg i mróz) aż żal siedzieć w domu :)
W zasadzie nie trzeba zapiekać powstałej masy, można ją jeść łyżką z miseczki :) Taka wyszła dobra. Ale wg mnie ciastka wyszły lepsze ;)
Zaraz po wyjęciu z piekarnika są jeszcze miękkie, należy odczekać kilka minut.
Smacznego!
Kasza jaglana i migdały? Piszę się na to:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń