Poniżej przepis, który powtórzyłam ostatnio, po prostu miałam na niego ochotę.
Poniżej przepis, z którego jak najbardziej możecie skorzystać, nie tylko podczas przyszłorocznych Świąt. Myślę, że jest to świetna propozycja obiadowa w zwykły dzień.
żurek na zakwasie |
Składniki (porcja dla 8 osób):
- 1/2 litra gotowego zakwasu w szklanej butelce (bądź zrobionego samodzielnie)
- kawałek wędzonego boczku
- 2 białe kiełbaski
- kawałek wiejskiej, podsuszonej kiełbasy
- 5 ziemniaków
- 1/2 średniej marchewki
- kawałeczek selera
- 2 pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 suszone grzybki
- 1 cebula
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek
- chrzan w słoiku - dodajemy do smaku już w talerzu, zależnie od gustu
- zaczynamy od pokrojenia w 1cm plastry boczku, wkładamy do garnka w którym będziemy gotować żurek, włączamy gaz
- dodajemy pokrojony w kawałki czosnek i pokrojoną w pół-piórka cebulę, mieszamy i podsmażamy na niewielkim ogniu
- dodajemy: marchew pokrojoną w talarki, pietruszkę i kawałek selera oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki - wszystko mieszamy
- dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i grzybki
- zalewamy wodą - około 2-3 litry i przykrywamy garnek, gotujemy na niewielkim ogniu kilkanaście minut
- następnie dodajemy sparzoną białą kiełbasę - 1 kawałek pokroiłam w plastry, jeden wrzuciłam w całości oraz pokrojoną w kawałki wiejską kiełbasę
- gotujemy aż warzywa będą miękkie - u mnie gotowało się około 40-50 minut
- dodajemy zakwas, mieszamy i gotujemy chwilkę
- próbujemy, dodajemy sól i dużo majeranku, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę na niewielkim ogniu
Smacznego!
Czasem i mnie nachodzi ochota na taką zupę, uwielbiam z dużą ilością chrzanu!
OdpowiedzUsuńno i racja, nigdzie nie jest napisane, że MUSIMY to jeść tylko w konkretny dzień :)
Usuń